Критиката срещу българското предложение за съживяването на проекта за АЕЦ

...
Критиката срещу българското предложение за съживяването на проекта за АЕЦ
Коментари Харесай

Financial Times похвали България: Страната има разум, запазвайки ядрената енергетика, а Борисов има силна ръка за разиграване

Критиката против българското предложение за съживяването на плана за АЕЦ „ Белене “ пренебрегва незабавната потребност на страната да разнообрази енергийните си източници и да понижи зависимостта си към въглищата. Това написа за интернационалното бизнес-издание Financial Times Тимъти Йео, някогашен народен представител в английския парламент от Консервативната партия и настоящдиректор на организацията New Nuclear Watch Europe, представено от “Фокус ”. Според Йео разчитането на мощно замърсяващи форми на енергетика е неустойчиво.  

В момента цените на въглеводородите в Европа се повишават внезапно след закъснялата промяна на системата на Европейски Съюз за търговия с излъчвания. Целите на Европейски Съюз за излъчванията стават все по-строги и от ден на ден страни членки отстраняват въглищата от енергийните си системи, по тази причина и Европейската комисия би трябвало да приветства българското решение. Но електричеството от въглища въпреки всичко би трябвало да се размени. Използването на повече газ само може да докара до отчасти понижаване на излъчванията и ще ускори зависимостта на страната от вносен съветски газ.

Възобновимите източници могат да компенсират част от дефицита на сила, само че до момента в който няма налично, гъвкаво, огромно и дълготрайно предпазване на електрическата сила, нито една модерна стопанска система не може да разчита само на неравномерни източници на електричество. Запазването на нуклеарната енергетика като значима част от българския енергиен букет по тази причина е и рационално и съвпадащо с европейската политика решение.

При това е неправилно да се счита, че АЕЦ „ Белене “ наложително ще получава гориво от Русия. Няма никакви проблеми във връзка с тази взаимозависимост. Построен в Русия нуклеарен реактор в Украйна сега купува половината си гориво от дъщерна компания на „ Уестингхаус “ в Швеция. Превключването от въглен на атом усъвършенства сигурността и устойчивостта и на европейските и на българските енергийни ресурси. С съветски и китайски компании подготвени на бизнес с България, нейният министър-председател Бойко Борисов има мощна ръка за разиграване.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР