Критичен ден за ситуацията в Близкия Изток. Днес се очакват

...
Критичен ден за ситуацията в Близкия Изток. Днес се очакват
Коментари Харесай

Проф. Владимир Чуков: Наистина ситуацията в Близкия Изток е взривоопасна

Критичен ден за обстановката в Близкия Изток. Днес се чакат всеобщи митинги в Йерусалим и Ивицата Газа. Хиляди палестинци ще се насочат към пограничните региони с Израел. Най-вероятно след обичайна петъчна молитва мюсюлманите в района ще изразят недоволството към американския президент Доналд Тръмп, който съобщи че Йерусалим е столица на Израел и пожела да реалокира посолството на Съединените щати в Светия град.

Съветът за сигурност към Организация на обединените нации се събира на изключително съвещание поради ескалацията на напрежение. Тази нощ бяха изстреляни ракети от линията Газа към територии обитаеми с евреи. Израел отговори на огъня. Няма данни за жертви и ранени. В студиото на " Денят стартира " арабистът проф. Владимир Чуков разяснява, че не може да се планува сигурно по какъв начин ще се развие сериозната обстановка, тъй като са забъркани прекалено много ползи.
 проф. Владимир Чуков - арабист: Докъде ще се стигне мъчно е да се гадае. Всъщност доста зависи от интифадата, дали натискът ще бъде толкоз мощен, че да се направи проверка на това решение. Аз персонално се колебая. По-скоро става въпрос за принадлежности за преговорния развой сред двете страни. Това е инструмент за напън върху палестинци да одобряват този проект, който най-вероятно ще бъде препоръчан публично след Нова година. Повече от половината от Западния бряг на река Йордан, линията Газа, всички останали тематики остават на масата. Зад тези договаряния стоят прекалено много ползи, в случай че щете и районни и международни прегрупирвания.


Арабистът Владимир Чуков съобщи още, че високо прави оценка позицията на българското външно министерство по отношение на решението на Съединените щати за статута на Ерусалим. Той уточни, че двете страни - израелци и палестинци би трябвало да се договорят и да се отстоява правилото два народа - две страни.
проф. Владимир Чуков - арабист: Наистина там обстановката е взривоопасна, само че аз си мисля, че тя е изменена. 2017-та не е 2000-та година, както беше последната интифада - втората. Просто картината е изменена в Близкия изток. На базата на голям брой други провокации, които се появиха - Ислямска страна, мощната борба с Иран. Така че - да, недоволството е общоислямско. Тъй като палестинците договарят освен за личната си страна, само че и за суверенитета на мюсюлманите върху светите места. Така че ще забележим до каква степен двете противоборстващи страни ще стигнат.
Народното събрание одобри предложенията на Обединени патриоти за промени на Наказателния кодекс, които плануват криминализиране на проповядването и агитирането на коренен ислям. С измененията се планува затвор от една до пет години и санкция от 5000 лв. за хората, които проповядват коренен ислям. С тях се санкционира и потреблението на верски убеждения за политически цели, включително и пропагандирането на " Ислямска страна ". Гост в студиото на " Денят стартира " беше и Юлиан Ангелов, секретар на ПГ на Обединени патриоти и учредителен секретар на Вътрешна македонска революционна организация.
 Юлиан Ангелов: Видя се, че народните представители имат предпочитание да се включат интензивно в изработването на по-точни текстове. Препоръката на Министерството на правораздаването е по-прецизирано да бъде изработен закона. Ние нямаме нищо срещу, бихме се съгласили с всяка корекция, която в действителност ще направи по този начин, че всичко да е тъкмо и ясно. За нас беше значимо да бъде признат този закон на първо четене, т.е. философията на това, което предлагаме. Нас ни учуди обстоятелството, че Българска социалистическа партия се опълчиха на този законопроект, в случай, че при предното Народно събрание го бяха подкрепили. Те се явиха като юристи на Движение за права и свободи и не поддържаха законопроекта, с който радикалният ислям да бъде вкаран в правила, които са тъкмо избрани, с цел да може хора, които проповядват и пропагандират сходни неща да получават своето наказване. Ние сме предложили да може да има по-точни текстове и тези хора, които отхвърлят светския темперамент на Българската страна и приканват за неща, които не са съвместими с цивилизацията на 21 век, да си получат своето наказване.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР