Критериите за оценка на министри са странни. Някои от лидерите

...
Критериите за оценка на министри са странни. Някои от лидерите
Коментари Харесай

Радев: На 6 март трябва да има оставка на цялото правителство. Не съм доволен от работата на Тагарев

Критериите за оценка на министри са странни. Някои от водачите в обединението желаят военният министър Тодор Тагарев да освободи поста, тъй като не прави задоволително за Украйна. Това е форма на нихилизъм.

 

Това съобщи президентът на България Румен Радев от Анталия, където взе участие в дипломатически конгрес.

 

Изказването му е във връзка изострените връзки в " сглобката ", която от няколко дни се кара за поста на военния министър. Още във вторник водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разкритикува министъра на защитата Тодор Тагарев, като в сряда той и ръководителят на Движение за права и свободи Делян Пеевски желаеха и оставката му. След това групата на ПП-ДБ го отбрани. Повод за обвиняванията към Тагарев е забавената военна помощ за Украйна, която и все още продължава да се намира на територията на България.

 

Президентът сподели още, че в последно време имало странни критерии за оценка на министри и добави:  " За Тагарев споделят, че той би трябвало да освободи поста, тъй като той не прави задоволително за Украйна, което за мен е висша форма на нихилизъм... Кога ще попитат българите дали харесват Тагарев и какво прави той за сигурността в страната. "

 

След това президентът заключи, че чака да види " министър на защитата, който ще работи предпочитано за сигурността на страната ".

 

Държавният глава Румен Радев разгласи, че към момента не е мислил на кои благоприятни условия от Конституцията би се спрял, ако се стигне до назначението на ново служебно държавно управление. 

" Много ми е елементарно. Отварям Конституцията, чета опциите и карам по ред, по домовата книга. Тук идва въпросът за отговорността кой носи отговорност, това е огромният въпрос. Едно съществено ръководство желае да е ясно кой носи тази отговорност. В момента не е ясно, защото аз би трябвало да си харесам някой от хората, от тази стеснена алтернатива, той би трябвало да избере министри от някъде, ще забележим по какъв начин. Аз няма да съм този, който показва министрите, но трябва с моя автограф под мой декрет, официално и юридически да нося отговорност. Виждате ли, то към този момент няма отговорност. Всичко е по този начин размито, че да няма отговорност ", означи Радев. 

 

На 6 март би трябвало да има оставка на цялото държавно управление. Тя да се одобри от Народното събрание и едвам тогава да се премине към цикъла на съвещания, акцентира той. 

Президентът означи, че в Конституцията има алтернатива, ако състава на Министерски съвет не му хареса да не подпише. 

" Има несъмнено. Няма кой да ме принуди аз да подпиша декрет, само че там отиваме към този момент в хипотезата на една дълбока парламентарна и конституционна рецесия, от която никой няма интерес ", акцентира президентът.

 

От доверието вътре в обединението и от самооценката, която си дават, зависи дали 8 март ще бъде датата за нови предварителни избори, сподели президентът Румен Радев пред публицисти в отговор на въпрос дали 8 март може да бъде датата за нови предварителни избори.

Президентът още веднъж сподели, че при сформирането на кабинета е декларирал, че е желал да види министър, който ще прави всичко допустимо и ще работи предпочитано за сигурността на България, за развиването на актуалните отбранителни качества на Българската войска. В отговор на въпрос дали Тагарев прави това, Радев отговори: „ Аз желая да видя повече “.

Държавният глава сподели, че е несъмнено, че на 6 март ще има оставка на цялото държавно управление, тя би трябвало да се одобри от Народното събрание и едвам по-късно при него стартира цикълът на съвещания.

По-рано през днешния ден президентът разгласи, че е поканил турския си сътрудник Реджеп Ердоган да посети България. Посещението ще зависи и от това дали ще имаме стабилно държавно управление, уточни пред публицисти в Анталия българският държавен глава.

 

Припомняме, че държавният глава взе участие в третото издание на дипломатическия форум в Анталия по покана на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Радев разгласи, че е поканил Ердоган да посети страната тази година.  " Зависи дали ще имаме стабилно държавно управление, тъй като такава аудиенция би трябвало да бъде готова доста съществено с нови и обновени меморандуми и огромен бизнес конгрес ", счита той. 

 

Радев разяснява и тематиката с преноса на природен газ.

" При отпадане на дерогацията има нараснал стопански риск, само че да се надяваме, че ще бъде предотвратено скокообразно повишение на цените. Обсъдихме това да възстановя доверието в България като благонадежден енергиен сътрудник. То беше нарушено от енергийната вноска. Тя беше промушена в Народното събрание и два месеца по-късно я анулираха. Орбан не го е не запомнил, сега Унгария към този момент организира процедура по подписване на контракт с " Боташ " през нас, а нас към този момент ни няма. От фактор, който да търгува с газ, се превърнахме единствено в територия, през която минава газ ", съобщи той.

 

Румен Радев и турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещнаха в границите на Дипломатическия форум и разискаха последните събития, свързани с руско-украинската война и израелско-палестинския спор.

 

„ Визията, която набелязахме за задълбочаване на комерсиалния продан и съдействие, остава приоритет и за двете страни. Колкото и изострени да са несъгласията и споровете в района, разрешаването им става единствено посредством дипломация. Настояваме за уравновесено потребление на всички средства за възобновяване на разговора. Не можем да вземаме решения, които могат да доведат до разгръщане на конфликта в Украйна. Стигнем ли до нуклеарно оръжие, нещата към този момент губят смисъл ”, счита президентът.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР