Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк В България най-добрите

...
Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк В България най-добрите
Коментари Харесай

България превъзхожда региона по растеж на икономиката


Кристофор Павлов, основен икономист на УниКредит Булбанк

В България най-хубавите резултати на стопанската система, що се отнася до растежа, занапред предстоят, до момента в който множеството стопански системи от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) към този момент са достигнали пика си и следва да преминат към меко закъснение.

Подобна оптимистична прогноза за българската стопанска система показа в сряда икономическият екип на УниКредит Булбанк.

Според специалистите на най-голямата банка у нас растежът на Брутният вътрешен продукт ще доближи пика си тази година до равнище от към 4.4%. Така, междинният напредък на българската стопанска система за интервала 2015 – 2019 година би бил вторият най-силен за района след този на Румъния.

След като доближи напредък от 3.9% през 2016 година, през предходната година българската стопанска система леко се забави до 3.6% макар формалните прогнози за растеж от към 4%. За съпоставяне, Румъния означи 4.8% през 2016 година и доближи пиковите 6.7% през предходната година, като упованието е растежът да стартира да се забавя и да доближи 4.5% през 2018 година

Българската стопанска система не прегрява

" България е измежду най-хубавите образци в ЦИЕ ", разяснява основният икономист на УниКредит за ЦИЕ Дан Букша. Той изясни, че макар че растежът на стопанската система е над капацитета, не се чака прегряване нито тази година, нито идната година. " Ние съдим дали един напредък е резистентен по това дали подкопава спестяванията. Виждаме, че казусът в България не е подобен и спестяванията резервират високите си равнища през годините ", сподели Букша. С това позицията му се разграничава от тази на финансовия министър Владислав Горанов, който през есента на 2017 година позволи, че българската стопанска система върви към прегряване до 1-2 години.

Основният мотор е потреблението

Според разбора на УниКредит потреблението се чака да продължи да бъде водещ мотор на растежа, нараствайки с 4.6% и 4.5%, надлежно през 2018 и 2019 година, което е нищожно под резултата от 4.8%, регистриран през 2017 година

Факторите, които движат растежа в потреблението, обаче ще се трансформират. Очакванията на специалистите са за усилване на потреблението, финансирано със заеми, и за по-нататъшно възстановяване на упованията. Кредитите за семействата да вземем за пример се чака да набъбнат с сред 5 и 10%.

Ръстовете на заплатите ще останат обилни

Тъй като стопанската система се приближава до цялостна претовареност, прогнозата на УниКредит е, че основаването на нови работни места ще се забави до малко над 30 хиляди през 2018 година и нови 20 хиляди през 2019 година " Това е голямо достижение за стопанска система, в която броят на хората в работоспособна възраст понижава с към 60 хиляди годишно ", разяснява основният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов.

Данните демонстрират, че към момента са налице благоприятни условия за повишаване на заетостта, тъй като икономическата интензивност у нас продължава да е по-ниска от тази в редица страни от ЦИЕ – да вземем за пример България е с най-високия дял измежду страните в района с млади неработещи и неучещи хора.

Междувременно, дефицитът на работна мощ се задълбочава и все по-голям брой мениджъри споделят, че това се трансформира в най-голямото предизвикателство пред проектите за разгръщане на фирмите им. Все отново, делът на мениджърите, които регистрират дефицит на трудови запаси, е по-малък в България по отношение на други стопански системи от ЦИЕ, излиза наяве от разбора на УниКредит.

Заплащането в някои експортно-ориентирани браншове като туризъм, ИТ, превоз и депозиране ще пораства с по-ниски темпове от междинните, което би подкрепило експортната конкурентоспособност. В други браншове обаче заплатите порастват с темпове, които изпреварват междинните (например професионални действия, както и административни и спомагателни дейности), сочат прогнозите на Дан Букша и Кристофор Павлов. " Все отново, ясно е, че двуцифрени покачвания в заплатите не са устойчиви на дълъг проект и фирмите от тези браншове може да се окажат под напън, в случай че тези трендове се задържат прекомерно дълго ", обобщават специалистите.

Все още няма балон при цените на жилищата

Ускоряването на вложенията е най-силният фактор за упования висок растеж на стопанската система тази година, показват още от УниКредит.

Първите сигнали за възобновяване на вложенията бяха налице още през миналата година, когато те се усилиха с 3.8% в действително изражение (най-високото нарастване от 2008 година насам).

" Инвестициите в жилищно строителство на частния бранш поддържаха в най-голяма степен растежа на вложенията през миналата година. Очакваме ново ускорение на растежа през 2018 година ", разясняват икономистите. По думите им нарастването ще бъде подкрепено от по-високите цени на жилищата. Поскъпването кара строителните бизнесмени да усилват размера на новото строителство, за което свидетелства увеличението на новоиздадените разрешителни за градеж. Те доближиха 6.5 млн. кв. м. през 2017 година Банкерите обаче са безапелационни, че на този стадий към момента не е налице балон на цените на парцелите у нас.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР