Кристин Лагард Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин

...
Кристин Лагард Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин
Коментари Харесай

МВФ предлага на еврозоната да си направи фонд за черни дни


Кристин Лагард

Управляващият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард предложи в понеделник страните от еврозоната да отделят 0.35% от брутния си вътрешен артикул (БВП) във фонд " пари за черни дни ", чиято цел ще бъде стабилизиране на стопанската система на валутния съюз в изключителни обстановки, осведомиха Ройтерс и ДПА.

Става дума за основаването на нещо като общ фискален запас, който да поддържа дадена страна, която е в положение на сериозен бюджетен недостиг и е изправена пред заплахата от дългова рецесия.

Идеята за общ фискален буфер не е нова, само че се разисква най-вече на експертно, а не на политическо равнище, тъй като по нея няма единодушие измежду страните в еврозоната.

" Ще бъде дребна инвестиция, само че ще понижи с 50% риска от неконтролируеми турболенции, които биха се отразили негативно на стопанската система ", сподели директорката на МВФ в Берлин. По думите й това ще значи годишна инвестиция от 11.4 милиарда евро (14.1 милиарда долара) за Германия, която е най-голямата стопанска система във валутния съюз.

Според директорката на МВФ защитната мярка е нужна, макар че стопанската система на еврозоната се радва на напредък пета поредна година. Ако нейното предложение бъде признато, това ще значи, че всяка страна членка ще би трябвало да прави през " положителните времена " годишна вноска във " фонда за черни дни ". Идеята за стабилизационен фонд не е нова, само че за първи път се дефинира съответна сума за постоянните вноски, отбелязва ДПА.

Лагард изясни, че схваща причините срещу предлагането си.

" Някои страни разбираемо са обезпокоени, че посредством обещанието за поддръжка в неприятни времена част от страните членки ще бъдат демотивирани в следването на изрядна фискална политика. Легитимни са и страховете, че сходен централизиран фискален инструмент може да генерира непрекъснати прехвърляния от една група страни към друга. Затова нашето предложение включва два новаторски метода, които адресират тези терзания ", съобщи Лагард.

Според МВФ прехвърлянията от фонда би трябвало да са под изискване, че съответната страна съблюдава фискалните правила на Европейски Съюз. Освен това вноските, които страните отделят в положителни времена, би трябвало да са съобразени с това до каква степен употребяват общите запаси при рецесия. " Става дума за нещо като покачването на цената на застраховката, в случай че водачът аргументи злополука. Това ще предотврати казуса с непрекъснатите прехвърляния към избрани страни ", уточни Лагард.

В момента страните членки на Европейски Съюз не могат да се спогодят да отделят надалеч по-ниска сума спрямо предлаганите от Лагард 0.35%, въпреки и за друга цел – бюджета на съюза. Част от страните са срещу предлагането на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер годишната вноска в съюза да се увеличи от 1% на 1.1% от Брутният вътрешен продукт.

В речта си Лагард похвали " трайния и необятно споделен напредък " в световната стопанска система. " Има обаче и други мощни и рискови насрещни ветрове ", добави директорката на МВФ. " Помислете за възходящия популизъм и недалновидните сирени, призоваващи към протекционизъм ", сподели тя.

За да се приготви еврозоната за идващия стопански спад, Лагард приканва членките й да развият осъвременени финансови пазари и банков съюз, който напредва, както и да се насочат към по-голяма фискална интеграция. Началото може да се сложи с сходен фискален инструмент, който би успокоил вложителите, твърди Лагард.

Междувременно, Европейски Съюз се готви да усъвършенства и други принадлежности за финансова поддръжка при рецесии.

В края на 2017 година Юнкер предложи основаването на Европейски валутен фонд, който да размени настоящия Европейски стабилизационен механизъм, само че базирайки се на построената архитектура на институцията. Идеята се поддържа от Франция и Германия.

Предложението на Юнкер е Европейският валутен фонд да оказва поддръжка на страните от еврозоната, които са изпаднали в спешна обстановка и да работи като " заемодател от последна инстанция ". През февруари директорката на МВФ подрепи и този вид, като съобщи, че няма нищо срещу превръщането на Европейския стабилизационен механизъм в Европейски валутен фонд.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР