Кристиан Вигенин от БСП заяви, че не са подкрепили декларацията

...
Кристиан Вигенин от БСП заяви, че не са подкрепили декларацията
Коментари Харесай

Вигенин: Декларацията на ПП беше фокусирана върху неща, които разделят партиите

Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия съобщи, че не са подкрепили декларацията на " Продължаваме промяната ", тъй като тя се е фокусирала и върху неща, които разделят партиите. Освен това: " Освен тези съмнения във връзка с самата декларация, и като метод за образуване на държавно управление - както те оповестиха държавно управление на малцинството, такова държавно управление не е функциониращо. То незабавно става пленник на инцидентни болшинства и не може да води съответна политика ". 

По думите му партиите би трябвало да се концентрират върху най-спешните неща и нещата, които са сплотяващи:

" Аз бих предложил да забележим къде са нещата, в които сме единни, нещата, към които можем да работим дружно. Те са свързани с ред въпроси, които единствено си ги приказваме, само че не могат да намерят реализация, в случай че няма парламент. /.../ Има ред такива въпроси, към които ние нямаме кой знае какви разногласия. На доктрина е допустимо да се сътвори такова държавно управление. То няма да е държавно управление, каквото сме привикнали в предходни години, с ясна политическа, идеологическа физиономия, само че то ще бъде работещо държавно управление, което ще може да взема решение тези въпроси ".

Иначе започваме да сътворяваме усещането, че ставаме непотребни, счита депутатът от Българска социалистическа партия.  

" Правителство към момента е допустимо и ще поставим старания - било като мандатоносител, било като партия, която би разговаряла, при избрани условия, с носителя на третия мандат ", съобщи пред БНР Вигенин.

" Няма да подкрепим държавно управление с мандат на " Възраждане " или Движение за права и свободи, оттова нататък вариантите са отворени. Ясно е, че в случай че се продължава със същия метод, резултатът ще бъде същият, т.е. държавно управление няма да има, в случай че продължим по същия метод да вършим нещата - както с първия, както с втория. Трябва да бъдем по-иновативни, където и да отиде мандатът. Трябва да се търсят някакви други стъпки, които да доведат до опцията да се сътвори държавно управление, каквото желание оповестиха, че имат всички без една групировка в този парламент ", разяснява той.

" Нека да мислим, имаме време още малко. Да забележим какви ще бъдат и сигналите на партиите след края на втория опит и тогава да се направи преценката - допустимо ли е нещо работещо да се сглоби в границите на този парламент. Правителство непременно също не е добра алтернатива. Ако не - тогава да не бавим и изборите ", добави Вигенин. 

Според него в сегашната обстановка - на трети мандат, по-трудно може да разсъждаме за държавно управление с политически фигури. 

" Нищо не сме затворили и отхвърлили ", безапелационен бе Вигенин. Според него Българска социалистическа партия е една от разумните варианти за трети мандат:

" Не бихме желали да затворим опцията за открит диалог с останалите партии, с цел да забележим кой къде стои и къде са пресечните точки ".
 
Ясно е, че в случай че се сътвори държавно управление, то няма да е стабилно и дълготрайно, уточни Кристиан Вигенин. 

" Има шансове да се случи нещо друго. Дори и в този момент този парламент съумява по някакъв метод да работи с едно служебно държавно управление, което по някакъв метод движи оперативно нещата в страната. /.../ Защо да не можем да го вършим и с държавно управление, което сме избрали ние като Народно събрание? В тази посока на размишление бихме могли да създадем нещо свястно ".
 
Логичният излаз е шороко парламентатно подкрепено държавно управление, изрече мнението си депутатът от Българска социалистическа партия. По думите му такова държавно управление ще зависи от първите две политически обединения "
 
" Ние можем да създадем предпостави за разговор, само че дали ще има държавно управление зависи от това по какъв начин ще подходят двете най-големи партии. Ако те към днешна дата клонят по скоро към това да се върви към избори, никакъв трети мандат не може да спре този развой ".

Според него си коства част от водачите да поговорят със своите симпатизанти. По думите му би трябвало да се работи за превъзмогване на " цъкащата бомба ", каквато е сривът на доверието в Народното събрание и политическата система като цяло. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР