Кристалина Георгиева е преизбрана за втори мандат начело на Международния

...
Кристалина Георгиева е преизбрана за втори мандат начело на Международния
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева е избрана за втори мандат като директор на МВФ

Кристалина Георгиева е избрана отново за втори мандат отпред на Международния валутен фонд. Решението разгласи административният съвет на финансовата институция. Георгиева беше и единственият претендент за тази позиция.

Тя заема този пост от октомври 2019 година Новият ѝ мандат ще стартира на 1 октомври 2024 година

Номинациите можеха да се вършат от всяка страна член на фонда. Изпълнителният ръб, който съставлява 190 страни, организира чуване на претендентите и прави избор на база на квалификациите им за позицията. Победителят може да бъде определен с нормално болшинство, само че бордът си слага за цел да излъчи нов шеф с консенсус.

Георгиева е определена с консенсус, като получи поддръжка от основни европейски съдружници през последните седмици. Тя ще приоретизира области за дълготрайни вложения като изкуствен интелект, климат и стимулиране на финансовите потоци в Африка.

Българката е втората жена, която оглавява МВФ. В последните години тя управлява финансовата институция на фона на големи разтърсвания в международната стопанска система, измежду които пандемията от COVID-19 и съветската война в Украйна.

Тя изигра значима роля за обезпечаването на огромни заеми за Украйна, наблюдаваше преразглеждането на огромната стратегия за заеми на Аржентина и работеше устойчиво, с цел да помогне на Китай да одобри преструктурирането на държавния дълг.

От пресцентъра на финансовата институция разпространиха нейно известие, в което Георгиева благодари на борда и споделя, че с неспокойствие чака да продължи работата си.

" През последните години МВФ оказа помощ на нашите страни членки да се оправят с поредни разтърсвания, в това число пандемия, война и спорове, както и с рецесията с разноските за живот ",посочва българският икономист, представена от Reuters.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР