Крис Хипкинс, снимка: БТАЛидерът на Лейбъристката партия на Нова Зеландия

...
Крис Хипкинс, снимка: БТАЛидерът на Лейбъристката партия на Нова Зеландия
Коментари Харесай

Твръд и непринуден. Крис Хипкинс положи клетва като премиер на Нова Зеландия

Крис Хипкинс, фотография: Българска телеграфна агенция
Лидерът на Лейбъристката партия на Нова Зеландия (ЛПНЗ) Крис Хипкинс постави публично клетва като министър председател след оставката на Джасинда Ардърн.

Добил популярност с решителни дейности против пандемията от коронавирус, новият министър председател на Нова Зеландия е необятно приет като управленец с твърда ръка.

44-годишният някогашен министър на образованието и полицията се очерта като единствен претендент на Лейбъристката партия, който да замести Ардърн след изненадващата ѝ оставка.

„ Надявам се новозеландците да виждат в мен почтен човек, който не се опасява да признава грешките си и владее самоиронията “, съобщи той, незабавно откакто бе номиниран.
Крис Хипкинс получи похвали
за близо двегодишната си работа като министър, претрупан с битката против коронавирус в страната, която затвори границите си, с цел да се оправи с пандемията. Той ги отвори още веднъж едвам през август 2022 година

Миналата година той призна, че на хората им е писнало от строгите санитарни ограничавания, и назова затварянията на граници „ мъчно решение “.

Политическата наблюдателка Джоузи Пагани го дефинира като човек „ внимателен, приветлив, корав и способен “.

„ Смятам, че съм относително откровен, относително приобщаващ. Хората няма да се чудят до безспир какво ли си мисля “, увери Хипкинс пред Народното събрание в Уелингтън.

От юни 2022 година той бе министър на полицията – основен пост с оглед рецензиите против показаните от държавното управление резултати в
битката с престъпността.
Преди това бе заемал над пет години длъжностите министър на образованието и министър на държавните служби.

Крис Хипкинс „ ще бъде необикновено мощен министър председател “, приветства назначението му министърката на правораздаването Кири Алан. Тя е от коренното население маори, народен представител от Лейбъристката партия и също е посочена за евентуален глава на кабинета.

„ Той е изключително способен. През последните шест години се е потвърдил в работа на Нова Зеландия като един от най-важните ни министри “, съобщи тя.

Хипкинс, който се показва за „ фен на чистия въздух “, привързан към планинското колоездене, дългите разходки и плуването. Следвал политика и криминология в университета на щата Виктория, а след това работи в индустриалното образование.

След това става основен консултант на двама министри на образованието и на някогашната премиерка Хелън Кларк, а през 2008 година – народен представител.

Известен като прелестен и неналожителен събеседник. Хипкинс обаче се замесва в необятно отразени от медиите разправии с бившето консервативно държавно управление на Австралия.
През 2021 година той упреква Австралия,
че „ изнася боклука си “ в Нова Зеландия – намек за оспорваната процедура на Канбера да експулсира нарушителите в родните им страни.

Няколко години преди този момент, през 2017 година, Хипкинс е охулен от Джасинда Арбърн поради обвинявания, че е взел участие в скандал с двойно гражданство в австралийския парламент.

Тогавашният вицепремиер Барнаби Джойс беше заставен да подаде оставка, откакто Хипкинс получи информация, че Джойс има двойно гражданство – австралийско и новозеландско.

Австралийската конституция не разрешава на политици на федерално ниво да бъдат парламентаристи, в случай че имат двойно поданство.

В тази връзка Ардърн тогава съобщи, че дейностите на Хипкинс са „ неприемливи “.

Според изследване на публичното мнение, поръчано от телевизия „ Уан нюз “, чиито резултати бяха оповестени предишния месец,
поддръжката за лейбъристите е спаднала
от 40 % при започване на предходната година до 33 % в края ѝ. Това значи, че ЛПНЗ няма да може да образува болшинство даже с обичайния си съдружен сътрудник Партия на Зелените на Нова Зеландия, която получава поддръжката на девет % от респондентите, отбелязва Ройтерс.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР