Крипта на храм-паметник Св. Александър Невски От днес до 15

...
Крипта на храм-паметник Св. Александър Невски От днес до 15
Коментари Харесай

Показват 60 непознати шедьовъра на църковното ни изкуство

Крипта на храм-паметник " Св. Александър Невски "
От през днешния ден до 15 септември

60 непоказвани до момента творби на църковното изкуство от периода  ХVI-ХIХ век са включени в изложбата " От Възкресението на Лазар до Свети Дух ", която се открива днес в криптата на храм-паметник " Св. Александър Невски ". Произведенията са обединени в тематични групи, които илюстрират в последователен ред евангелските събития и празниците от Възкресението на Лазар до Свети Дух. Основната част са икони върху дърво, които разкриват ненадейно многообразие в развиването на иконографията и стила при интерпретацията на сюжетите през вековете. Представени са и творби, свързани с поклонничеството на Божи гроб, измежду които са реликвата отпечатък от последната стъпка на Христос на земята преди неговото Възнесение, както и една от най-ранните йерусалимии в България. Празничният дух се добавя от везана плащеница от ХVII в. и фрагменти от дърворезбени иконостаси. Изложбата е ориентирана към необятната аудитория, по тази причина творбите са съпроводени с подробни текстове, обясняващи наличието на празниците, по какъв начин те са се чествали през вековете, иконографията на сцените и евангелските и литургични текстове. Произведенията са благосъстоятелност на Националната изложба, Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките, Националния църковен историко-археологически музей при Светия Синод и частна сбирка " Светлин Русев ".
Също на 16 май в главния филиал на НГ - Квадрат 500, ще бъде показана монографията на Румяна Иванова " Кирил Шиваров - скулпторът ", отдадена на огромния български създател. Неговото голямо по размер и значителност за българската художествена просвета творчество е прегледано обширно, в подтекст и взаимовръзка със комплицираните обществено-политически събития у нас през първите десетилетия на ХХ век. Дългогодишният проучвателен труд е израз на заслужена респект към неговото въодушевено и родолюбиво креативно дело, което десетилетия наред е премълчавано и недооценявано. Изданието съдържа 123 страници, над 200 репродукции, албумен раздел, превод на съветски, британски и немски език.
Кирил Шиваров (15.07.1887, Варна - 26.03.1938, София) е изтъкнат представител на второто потомство български скулптори. Наред с такива водещи имена като Иван Лазаров, Андрей Николов, Марко Марков и други, той над четвърт век проправя собствен път в създаване самобитния образ на българската статуя и оставя жалонно наличие в нея. Сред своите съвременници Шиваров се откроява като създател от нов вид, чужд до тогава у нас, сполучливо съчетаващ в своята активност както монументалистика, по този начин и кавалетна пластика.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР