Kриминалното минало, а не евентуална опасност от атака и репресии,

...
Kриминалното минало, а не евентуална опасност от атака и репресии,
Коментари Харесай

Иван Демерджиев : Криминалното минало на магистратите ги заплашва, не атаки и репресии

Kриминалното минало, а не възможна заплаха от офанзива и репресии, заплашва магистратите, които се оплакаха преди дни на брифинг на прокуратурата. Това сподели служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по Дарик радио.

„ Ако основният прокурор е жертва, то кой жител на страната не е ”, попита риторично Демерджиев. Според него брифингът на прокуратурата, който се състоя в разгара на предизборната акция, съставлява политическо говорене, а не говорене на магистрати. Прокуратурата неведнъж е пречила на изнасянето на информация от страна на Министерство на вътрешните работи, само че информацията, която самата прокуратура изнася обществено най постоянно е безредна и няма следващи дейности и резултати, сподели още той.

„ Изнасянето на подобен вид информация първо би трябвало да става доста деликатно от позиция на следствието. Прокуратурата неведнъж е пречила на Министерство на вътрешните работи да изнася информация, била тя и потребна, с обяснението, че би трябвало да се желае позволение от прокурора, който следи производството. Много пъти това става случайно и даже на инат, тъй като постоянно част тази информация е значима и потребна.

В някои случаи обаче самата прокуратура изважда информация. За страдание съвсем всички случи, в които се прави това, няма следващи дейности. Няма резултат. Понякога няма обвиняване или пък има обвиняване, само че има оправдателни присъди. За мен е извънредно необичайно основен прокурор и вътрешен министър да излизат и да се оплакват от репресии и не знам какво още. В случая това направи основният прокурор и за мен това е безусловно несвоевременно. Когато държиш лостовете на най-сериозната система в правоохранителните органи, когато управляваш прокуратурата и имаш съсредоточена власт, да се поставяш в ролята на жертва е безусловно несвоевременно ".

Според Демерджиев " в случай че основният прокурор е жертва, то кой жител на това общество не е евентуална такава? За разлика от всички други той има инструментите и отговорността да защищити всеки, чиито права или персона са застрашени. Това, на което станахме очевидци е по-скоро политическо говорене, в сравнение с говорене на магистрати ”.

" Аз съм уверен, че на тези хора няма какво да им се случи, а в случай че има, то не е обвързвано с това, че са били очевидци в едно произвеждане, а с престъпното им минало, което е задоволително богато. Създават се изкуствени герои, а на всичко от горната страна на нас ни е заложено да ги охраняваме, което е неуместно. И до през днешния ден Министерство на вътрешните работи охранява едни свидетеи, които имат обществено известни прякори. С тези хора непрекъснато вървят служители на реда, даже и в заведенията, които посещават и се унижават да стоят до тях и да ги пазят, тъй като по този начин ни е разпоредила прокуратурата... ",  каза Демержиев.

Полагат се изключителни старания, с цел да схванат служителите на реда, че няма предпазени хора и че никой служител на реда няма да бъде осъден, в случай че прави съзнателно работата си, както се е случвало преди, сподели още Демерджиев.

„ Полагаме изключителни старания всеки служител на реда да разбере, че няма предпазени хора и няма кой да му попречи да прави активността си и той умерено би трябвало да извърши отговорностите си, знаейки, че няма да пострада от това, тъй като преди този момент се е случвало. Назад в годините служителите на реда са страдали, когато са предприемали дейности по отношение на избрани хора. Сега не е по този начин и на всяка среща с редови чиновници аз им внушавам едно и също нещо: Няма предпазени хора. Изпълнявайте си функционалностите. Представете си, че вие сте страната и се дръжте по този начин, както бихте желали тя да наподобява ”, разяснява вътрешният министър.

Иван Демерджиев разяснява и акциите против купения избор. По думите му методите за пазаруване на гласове биват най-различни. Търговците на гласове най-често се насочват към компании с доста чиновници. Пари се дават преди и след гласоподаване. Ниската изборна интензивност прави купения избор доста по-значим, напомни вътрешния министър.

„ Често ставаме очевидци на едни калкулации от страна на участниците в изборния развой за това какъв брой преференции са нужни на даден претендент и по какъв начин те да бъдат обезпечени. След като се пресметна броят на нужните преференции те си вършат план от къде могат да придобият тези гласове. Не постоянно се насочват към ромски квартали и малцинствени групи. Напоследък им се коства перспективно да се насочат към вид стопански субекти, които имат доста служащи и чиновници. Това доста елементарно може да ги докара до триумф. Забелязвам, че в последно време ръководителите на такива структури непосредствено приканват чиновниците си да гласоподават за избран претендент като недвусмислено им подсказват, че чиновниците им нямат избор и би трябвало да поддържат въпросният претендент ”, изясни министърът.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР