Криминалните бизнес структури в Италия, подобно на легитимните им конкуренти,

...
Криминалните бизнес структури в Италия, подобно на легитимните им конкуренти,
Коментари Харесай

Италианската мафия се домогва до европейските фондове

Криминалните бизнес структури в Италия, сходно на законните им съперници, пострадаха съществено по време на икономическата рецесия, провокирана от пандемията. Италианската мафия обаче към този момент се е позиционирала да получи солидно обещзетение.

През предходната година, когато страните по света карантинираха семействата и бизнеса, мафиотите почнали да се внедряват в закъсали за кеш компании в опит да източат пари от фонда за възобновяване на Европейския съюз. И да извоюват достъп до активите в размер на 1.8 трлн. евро, част от които ще "потеглят " към борещи се за оцеляване италиански компании през идните месеци, твърди основният антимафиот на Италия - Маурицио Валоне - началник на Разследващата дирекция "Антимафия " (AID) към министерството на вътрешните работи, включваща следователи от главните полицейски сили на страната.

По данни на ръководената от Валоне организация, пандемията е трансформирала престъпната рамка на италианската мафия. В интервала от началото на април до края на септември 2020-а убийствата са намалели с 90%, отвличанията против откуп - с 28.1%, подкупите и корупцията - с 22.2%, обирите - с 18.6%, случаите на изнудване - с 10.3%, повреждането на имущество и палежите - с 9.5 %. Ръст бележат: измамите при обществени доставки - с 6.5%, трафикът на опиати - с 9.1%, и контрабандата - с 12.4 %.

Криминалните групировки, в това число "Ндрангета " в региона на Южна Калабрия и "Коза Ностра " в Сицилия, търсят достъп до законния бизнес, който пръв ще получи помощ от Европейски Съюз. Такива са компаниите от сферата на опазването на здравето и на околната среда, на инфраструктурата и цифровия отрасъл, разяснява за организация "Блумбърг " на 2 март от Рим Валоне. Италия е първостепенна цел за подземния свят, тъй като би трябвало да получи максимален дял от безвъзмездната европейска помощ. Валоне обаче твърди, че ще направи всичко допустимо нарушителите да не получат нито едно евро.

Новото държавно управление на Марио Драги създава проектоплан за консумиране на своя дял от 209 милиарда евро от европейските фондове, с които да се пребори с най-тежката криза в страната от втората международна война. Италианските компании са изключително подвластни от тези средства, тъй като схемата за държавно гарантиране на банковите заеми се е оказала прекомерно комплицирана и с стеснен резултат, показва Валоне. В резултат, фирмите със противоречиви благоприятни условия да обслужват заемите си, не са съумели да се възползват в задоволителна степен от държавната помощ.

Мафиотите пък незабавно са съзрели своя късмет да доближат до дребните и междинни компании, жадуващи за ликвидност в изискванията на 8.9% спад на Брутният вътрешен продукт през предходната година. Организираната престъпност по предписание се прицелва в акционарния фирмен капитал, финансирайки борещия се за оцеляване бизнес посредством заеми с безпричинно високи лихвени проценти или посредством скрити сътрудници, изяснява Валоне. Броят на подозрителните финансови интервенции, регистрирани от "Банка д'Италия ", е повишен със 7% през предходната година - до 113 хиляди. Което внушава съществени съмнения, че става въпрос за целенасочени дейности на престъпни субекти.

Фермерското лоби Coldiretti твърди, че опасенията на антимафиотската организация са основателни и са подкрепени от голям брой полицейски инспекции. Те са разкрили, че рестъпниците демонстрират извънреден интерес към заведения за хранене, в това число кафенета, фешън питейни заведения за аперитиви, квартални и първокласни заведения за хранене.

Валоне желае по-строги антимафиотски инспекции на обществените действия. По в този момент настоящата система полицията ревизира спечелилите в търговете за публични поръчки преди началото на плана. Предложението, което антимафиотът ще изпрати до министерството на вътрешните работи до края на март, е екипи от следователи от AID да следят автоматизирано паричните прехвърляния, както и подизпълнителите и доставчиците за целия интервал на осъществяване на плана. И тази процедура да се ползва за всичките обществени договори.

По-стриктни правила са нужни и поради натиска от Брюксел. Защото "Европейската комисия няма да чака древен дългите интервали на обичайните търгове и ще желае да даде парите и да види резултатите в рационални периоди ", разяснява Валоне.

Естествено, сходни инспекции имат и много дефекти. Италия, която безусловно е опасана от червени линии, към момента не е съумяла да похарчи огромна част от средствата по структурните фондове на Европейски Съюз. Страната е употребила едвам 30.7% от полагащите й се пари към края на 2019-а, по данни на Брюксел, против 66.2% на водача Финландия и приблизително 39.6% за общността. По-стриктният надзор евентуално ще забави харченето и на парите за възобновяване от пандемията.

В столицата на Сицилия - Палермо - обаче, фирмените водачи са изправени пред комплициран избор, твърди Патриция Ди Дио - началник на локалния клон на бизнес камарата Confcommercio, в която членуват 13 хиляди компании. Защото когато предприемачът не може да устоя повече даже личното си семейство, той незабавно ще откри проведен незаконен клан, подготвен да го финансира. И в случай че страната желае да отбрани законната стопанска система, тя би трябвало да направи заемите по-достъпни и да отстрани налозите. "Лудост и лицемерие е да не ти оказват помощ и в същото време да те заплашват с налози ", възмущава се Ди Дио.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР