Криминални регистрации на застреляния Мартин Божанов-Нотариуса са били заличавани в

...
Криминални регистрации на застреляния Мартин Божанов-Нотариуса са били заличавани в
Коментари Харесай

В МВР заличили криминалните регистрации на Мартин Нотариуса, името му в 25 дела без обвинения

Криминални регистрации на убития Мартин Божанов-Нотариуса са били заличавани в Министерство на вътрешните работи по негова молба, пише  “24 часа ”.

Това се е случило още през 2012 година През януари 2006 година Нотариуса е арестуван за имотна машинация в 3-о районно ръководство в София. Взети са му отпечатъци и е сниман отстрани и анфас. По това време Божанов към този момент е осъждан за кражба с щурм, само че през далечната 1994 година Подсъдим е, а след това е оневинен за кражбата на папки от делото против нотариуса Слави Крашевски. След тази история остава чист.

Неслучайно министър председателят уточни в деня след убийството, че Божанов е с чисто досие, което е реалност. Той е оправдан по остарялата присъда, оневинен е и след 2006 година не е упрекван за закононарушения.

Нотариуса беше погубен преди седмица в затворения комплекс в кв. “Горна баня ”, където е живял със брачната половинка си. В неделя е бил заровен в стеснен фамилен кръг. За да го изпратят, са пристигнали и близки негови другари, само че не е имало магистрати, с които е контактувал в последните години ”.

Мартин Божанов стана прочут като лобист в правосъдната власт още през 2021 година след кино лентата на Антикорупционния фонд, а година преди този момент съдиите Владислава Цариградска и Цветко Лазаров описаха във Висшия правосъден съвет, че са заплашвани от него, с цел да се отведат по делата.

Въпреки това Мартин остава недостижим за обвинявания и наказателни дела срещу него в последните 20 години. Във вторник основният прокурор Борислав Сарафов  Борислав Сарафов Борислав Сарафов е роден на 16 август 1969 година в София.   През 1987 година приключва 27 ЕСПУ „ Акад. разпореди инспекция за какво се е случило това обратно във времето.

От 2004 година името на Божанов излиза в 25 сигнала и досъдебни производства, само че не е бил привличан като обвинен. В доста от тях е очевидец, а някои от делата са по негови тъжби. Повечето са в Софийска районна прокуратура и са свързани със сигнали за имотни измами. По тях има отводи за формиране на наказателни производства.

Всички актове на прокурорите през годините ще бъдат тествани, както и дали и по какъв начин е работено по делата.

Единственото висящо дело е в Софийската градска прокуратура и е почнало в средата на 2023 година По него се проверява незаконна група за имотни измами, пране на пари и закани към магистрати в интервала 2010 - 2020 година За последно на 27 декември м.г. срокът на следствието е продължен с два месеца. Точно по него Божанов е трябвало да бъде обвинен   “всеки миг ”, оповестиха от прокуратурата в нощта на убийството на Мартин Нотариуса.

Всъщност делото стартира със информация от ГДБОП, изпратена в Софийската градска прокуратура в края на 2022 година, разгласи във вторник ръководителят на Софийската градска прокуратура Илияна Кирилова. По това следствие евентуално ще бъдат разпитани като очевидци някогашният основен прокурор и депутатът, стана ясно от брифинга на прокуратурата. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР