Крейтър е кратерно езеро в централната част на американския щат

...
Крейтър е кратерно езеро в централната част на американския щат
Коментари Харесай

Този дънер плува вертикално от 120 години - и никой не знае защо

Крейтър е кратерно езеро в централната част на американския щат Орегон. То е най-дълбокото в Съединени американски щати, а водата му е толкоз синя, че като нищо може да я помислите за боядисана.

Но дълбочината и синят цвят не са единствените отличителни характерности на езерото. Има един 9-метров пън, който се носи из езерото отвесно най-малко от 1896 година насам и е има задоволителна плаваемост, с цел да издържи човек, застанал на върха му.

Открит през 1896 година от геолога и откривателя Джоузеф Дилър, така наречения „ Старец от езерото “ продължава да плава изправен оттогава, стърчейки на 1,20 м. от повърхността.

При това не стои на едно място. Още през 1902, Дилър разгласява първото научно проучване върху дънера и открива, че през първите пет години от откриването си той е пропътувал към 400 метра из езерото.

Друг опит, извършен между1 юли и 30 септември 1938 година открива, че той е пропътувал даже повече от това – с помощта на мощните ветрове и талази, непотъващият Старец е минал 99,9 километра за три месеца.

„ Може да помислите, че четирите фута над водата ще работят като малко платно, само че от време на време той се движи по цялата дължина на езерото против вятъра “ - споделя Марк Буктеника, воден еколог от Националния парк на Южен Орегон.

Какъв е произходът на мистериозния пън?

Смятан за дънер от канадска ела, Старецът от езерото плава от последните най-малко 120 години, само че въглеродното датиране демонстрира, че е най-малко на 450 години.

На дълбочина 120 метра в Крейтър се среща избран тип мъх от рода Fontinalis и единственото място, на което сходен мъх е открит покрай повърхността е върху Стареца от езерото.

Което допуска, че дънерът евентуално е имал контакт с по-дъблоките води на езерото в последните 120 години.

Но по какъв начин стои изправен във водата и по какъв начин е съумял да стои по този начин толкоз време?

Според главните закони на физиката центърът на масата на плаващ обект е равномерна компактност постоянно ще е по-високо от центъра на плаваемостта. Това значи, че дългият дънер ще ориентира оста си в хоризонтално състояние, а късият ще плава отвесно.

След като е 9-метра дълъг и с диаметър 61 см, Старецът от езерото би трябвало да плава хоризонтално. Какво тогава го е предиздвикало да застане отвесно?

Никой още не е дал финален отговор, само че се допуска, че когато се е спуснал в езерото преди повече от век, в корените му са се оплели камъни, които са натежали и са предиздвикали дървото да застане право. Единственият проблем с тази догадка е, че през днешния ден няма никакви камъни, прикачени към дървото и няма ясно доказателство, че в миналото е имало.

Но се счита, че подводният край е станал по-плътен и тежък с времето, откакто е бил подтопен, до момента в който откритият е останал постоянно изсъхнал.

„ Това явно равновесие разрешава дънерът да бъде доста постоянен във водата. “ – изясняват от Институт Крейтър Лейк.

Може би загадката на Стареца от езерото в никакъв случай няма да бъде разкрита, само че както екологът Марк Буктеника споделя пред CBS, „ Няма проблем да не знам. “

Или както споделят сътрудниците ни от Science Alert: „ Продължавай да плаваш, Старче. “

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР