Крещящо нарушение на международното право. Така звучат повечето западни реакции

...
Крещящо нарушение на международното право. Така звучат повечето западни реакции
Коментари Харесай

Западът осъди решението на Русия да признае Донецк и Луганск за независими 

Крещящо нарушаване на интернационалното право. Така звучат множеството западни реакции след решението на съветския президент Владимир Путин в понеделник вечерта да признае за самостоятелни двате области от Източна Украйна - Донецк и Луганск, известни като Донбас.

Там се намират следените от проруски сепаратисти самопровъзгласили се “народни републики ”, които водят война с украинските държавни сили от 2014 година, когато Москва анексира Кримския полуостров.

“Осъждам решението на Русия. Съюзниците настоятелно и най-твърдо молят Русия на избере пътя на дипломацията, да се откаже неотложно от огромното увеличаване на военните си подразделения в и към Украйна, както и да изтегли войските си съгласно интернационалните си отговорности и задължения ”, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш счита, че с решението си Русия е нарушила териториалната целокупност и суверенитета на Украйна, разяснява неговият представител Стефан Дюжарик.

Според заместника на Гутериш по външнополитическите въпроси Розмари ДиКарло пък идните часове и дни ще бъдат сериозни и че рискът от огромен спор е автентичен и подобен спор би трябвало да бъде избегнат непременно.

Европейският съюз дефинира признаването на двата източноукраински региона за самостоятелни от страна на Русия за крещящо нарушаване на интернационалното право и сподели, че ще глоби хората, забъркани в този противозаконен акт. Подобна позиция изрази и Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ).

Американският президент Джо Байдън е провел телефонен диалог с украинския си сътрудник Володимир Зеленски, при който също е осъдил решението на Путин. Според държавния секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен признаването на независимостта на Донецк и Луганск опонира на уговорките на Русия към дипломацията и заслужава корав и бърз отговор.

Съединени американски щати ще разгласят във вторник нови наказания против Русия в отговор на решението на Москва да признае двата отделили се района в Източна Украйна за самостоятелни и да изпратят "миротворци " там, заяви Белият дом. Очаква се измежду ограниченията да е и възбрана за осъществяване на търговия с Донбас.

Решението на Путин беше наказано още от Франция, Германия, Англия, Полша, Австрия, Литва, Латвия, Чехия, България, Канада, Япония и Австралия.

На този декор Китай не изрази сходна неоправдателна позиция, само че прикани всички участващи страни в украинската рецесия да показват въздържаност и да избегнат всички дейности, които могат да подхранят напрежението.

Един от първите международни водачи, който поддържа решението на Путин да признае за самостоятелни Донецк и Луганск, беше президентът на Никарагуа Даниел Ортега. Той изрази убеденост, че в случай че в Донбас се организира референдум като този, осъществен в Крим, хората ще гласоподават за анексия на тези територии към Русия, съобщи Ройтерс.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР