Крепостта Царевец във Велико Търново за четвърта поредна година ще

...
Крепостта Царевец във Велико Търново за четвърта поредна година ще
Коментари Харесай

Показват древни занаяти на международния фестивал „Средновековен Търновград“ на крепостта Царевец

Крепостта Царевец във Велико Търново за четвърта поредна година ще се трансформира в сцена на атракции и демонстрации по време на Международният фестивал „ Средновековен Търновград ”. Проявата е от 29 юни до 1 юли. Историческите реконструкции на бита, кухнята, занаятите, изкуствата и войнските умения на България, Византия и Европа от XII-XIV век като същински мост във времето ще пренесат посетителите в една друга, загадъчна и цялостна с приятни преживявания ера. Фестивалът е отдаден на 800 години от интронизацията на цар Иван Асен II и в него ще се включат над 150 реенактори от България, Румъния, Русия, Сърбия, Украйна и Унгария.

Форумът се провежда от община Велико Търново, Регионалния исторически музей и Национално сдружение ”Традиция ” – Регионален клон Велико Търново и е част събитията, с които Старата столица взе участие в националната стратегия за Европейската година на културното завещание 2018.

В дните на фестивала ще бъде показан животът на средновековния град от времето на Второ българско царство и средновековна Европа и разнообразни занаяти – горещо и студено коване, точиларство, обработка на кожа, произвеждане на пергамент и хартия, монетосечене, дърворезба, ножарство, грънчарство и керамика, разнообразни способи на тъкане. Посетителите ще могат да опитат българската и европейска кухня от XII-XIV век и да се включат в стрелби с лък и арбалет, както и неизменимите игри и танци. Ще се проведат разнообразни демонстрационни шампионати и сражения.Всеки искащ ще може да се включи в другите занаятчийски работилници или да тества, под управлението на инструктори, бойни техники за боравене с оръжие от епохата.

Официалното разкриване на Международен фестивал „ Средновековен Търновград ” е в 19,00 часа на 29 юни, (петък), в Двореца на крепостта Царевец, където всички български и задгранични участници ще се показват с разнообразни демонстрации, бойни техника и музикални осъществявания.

Петъчната вечер, отдадена на 800 години от интронизацията на цар Иван Асен II, ще продължи от 20,00 часа в Двореца с театрална режисура „ Сватбите на Йоан Асен II “ на МДТ „ Константин Кисимов “.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР