Производство на нова бира от листа на кока е започнало

...
Производство на нова бира от листа на кока е започнало
Коментари Харесай

В Боливия ще произвеждат бира от кока

Производство на нова бира от листа на кока е почнало в Боливия, само че не е ясно дали тя в миналото ще бъде утвърдена за продажба по света, оповестява АП, представена от Българска телеграфна агенция.

В квартал на столицата Ла Пас се разнася сладникавият мирис на кока, накисната в бъчви – това е лицензираната от управляващите дестилерия El Viejo Roble ( “Старият дъб ”), която от години създава алкохол от листа на кока, а в този момент се готви да пусне на пазара нова бира, напоена с кока.

Остава под въпрос дали Боливия ще успее да убеди света да одобри обстоятелството, че новата бира съдържа дестилат от издръжливите зелени листа, известни оттатък границите ѝ като съществена съставна част на кокаина. Но неотдавнашното историческо решение на Световната здравна организация да изследва изгодите от коката, които не са наркотични,

съживи старите очаквания на боливийските фермери, производители и търговци.

В рамките на Боливия, третият по величина производител на кока и на кокаин в света, античното листо въодушевява духовни ритуали измежду коренните общности от генерации насам. Напоследък ненаркотичната му приложимост набира известност измежду заможните хора в страната, които се радват на обилие от артикули, свързани с кока, в това число новата бира на El Viejo Roble, която коства към 2 щатски $ бутилката.



„ Бирата може да бъде горчива, само че със сладкия привкус, който ѝ придаваме с кока, тя става по-вкусна “, споделя Адриан Алварес, шеф на дестилерията El Viejo Roble, където също по този начин се създават водка и ром с усет на кока.

Обхватът на напитките на Алварес, както и на други артикули с кока, остава стеснен до занаятчийските пазари в Боливия и Перу - страни, в които листото от кока е законно, стига да не се употребява за произвеждане на кокаин. Що се отнася до останалата част от света, спогодба на Организацията на обединените народи

към този момент класифицира листата на кока като наркотично вещество и постанова цялостна възбрана върху тях.

Напоследък обаче управляващите в Боливия възобновяват десетилетния си блян освен да дестигматизират растението и да го създадат легално за експорт, като с изключение на за бирата се сътвори международен пазар и за кокаинов ликьор, сапун, шампоан, паста за зъби, брашно за печене и други

Миналата есен СЗО разгласи, че ще стартира теоретичен обзор на листата на кока, което е първата стъпка в дългия развой на декриминализиране на листата в международен мащаб. Назначеното ново изследване на СЗО ще прегледа и напъните на Боливия да комерсиализира коката, като дефинира оптималното количество кокаинов алкалоид, което продуктите от кока могат да съдържат на международния пазар.

 

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР