Кремъл обяви, че неразрешените събирания на хора за траурната церемония

...
Кремъл обяви, че неразрешените събирания на хора за траурната церемония
Коментари Харесай

Кремъл обяви поклонението пред Навални за незаконно

Кремъл разгласи, че неразрешените събирания на хора за траурната гала за починалия съветски опозиционен водач Алексей Навални, която ще бъде по-късно през днешния ден, са в нарушаване на закона, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

В диалог с кореспонденти представителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли да даде оценка на Навални като политическа фигура и сподели, че няма какво да каже на фамилията му.

„ Само увещание, че имаме закони, които би трябвало да бъдат спазвани. Всякакви неразрешени събирания са в нарушаване на закона, а тези, които вземат участие в тях, ще бъдат държани виновни, още веднъж в сходство със закона “, сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Навални, който е най-популярната опозиционна фигура в Русия, умря ненадейно на 16 февруари в арктическата наказателна колония „ Полярен вълк “, където излежаваше над 30-годишна присъда.

Екипът на Навални заяви, че катафалката, пренасяща тялото му, към този момент е пристигнала в църквата, в която ще се състои опелото. По-рано говорителката на починалия опозиционен водач Кира Ярмиш съобщи, че траурната гала е планувана да стартира в 14:00 часа (13:00 ч. българско време).

По оценка на сътрудниците му над 1000 души са се събрали тази заран пред църквата в Москва. Те приканиха хората от другите съветски градове да се съберат в негова памет довечера.

Отявленият критик на Кремъл Навални умря на 47-годишна възраст в арктическа наказателна колония на 16 февруари 2024 година, откакто беше изместен там през 2023 година и гибелта му раздруса света. Колонията се счита за един от най-суровите затвори на планетата.

Западният свят упрекна Русия за гибелта на опозиционера, а Кремъл отхвърля обвиняванията. Близките на Навални упорстваха за самостоятелна аутопсия в чужбина, само че това по този начин и няма да се случи.

На мястото има съществени ограничения за сигурност. Полицейски патрули обикалят на Борисовското гробище. На територията на църквата в Мариино, където ще се състои погребението на политика, още следобеда на 29 февруари започнаха да се инсталират стоманени заграждения.

Служителите на Държавното бюджетно институция „ Жилищник “ са сложили същите заграждения в целия район; те се простират от метростанцията в Мариино до храма. На вратата на църквата има табела, че е неразрешено аудио, фото и видеозаснемането в постройката.

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР