Кредитът от близо 150 млн. лева, даден от Българската банка

...
Кредитът от близо 150 млн. лева, даден от Българската банка
Коментари Харесай

Росен Карадимов: Кредитът от близо 150 млн. лева от ББР на фирма на Гайтански, е необезпечен и несъбираем

Кредитът от близо 150 млн. лв., даден от Българската банка за развиване (ББР) през 2019 година на " Роудуей Кънстракшън ", е негарантиран и несъбираем, сподели пред публицисти служебният министър на нововъведенията и растежа Росен Карадимов.

През 2019 година Българската банка за развиване е отпуснала един доста огромен, на практика негарантиран заем за близо 150 милиона лв. на " Роудуей Кънстракшън ". Когато новият Надзорен съвет на Българската банка за развиване (ББР) стартира работа през 2022 година, първото нещо, което направихме, беше да желаяме цялостна информация за този заем и да създадем разбор за дейностите на предходното управление на банката, назначавано от Кирил Петков като длъжностен министър на стопанската система, сподели Карадимов, който стана ръководител на Надзорния съвет на ББР през ноември 2022 година

Няколко пъти ясно заявих, че за една година не са подхванати никакви дейности по този заем, макар обществени изказвания в задатък. Затова Надзорният съвет изиска обстоен доклад, по дни и по часове, за дейности по този заем, акцентира министърът.

По този заем назначен шеф на компанията " Роудуей Кънстракшън ". Направихме рекапитулация и се оказа, че от икономическа позиция, при тази форма на осъществяване, ББР не получава нищо, а прави разноски, с цел да поддържа компанията, купена с този заем - „ Пътстройинженеринг ".

Тогава ББР разгласи обществен търг за акциите на „ Пътстройинженеринг ". Търгът върви от началото на юни при начална цена 9 милиона лв.. Проведоха се 6 или 7 сесии на този търг и на тях никой не се яви. Цената падна до 3,5 млн. лв., когато се появи компания, която внесе депозита и пожела да купи компанията, сподели министърът.

ББР е предала цялата информация по кредитното досие на съответните служби, което значи, че търгът ще бъде спрян. Без истинските документи акциите на компанията не могат да бъдат трансферирани, разясни министърът.

Търгът обаче сподели, че тези 150 млн. лв. са несъбираеми и необезпечени. Кредитът е даден през 2019 година и в случай че тогава се знаеше " под сурдинка " от експерти, че заемът е несъбираем, в този момент, след търга, това стана ясно на всички, сподели Карадимов.

По-рано през днешния ден от прокуратурата оповестиха, че Комисията за противопоставяне на корупцията (КПК) и прокуратурата организират претърсвания по отношение на следствие за заем, провиснал от Българската банка за развиване на стойност от 148,5 млн. лева

На 9 август от КПК оповестиха, че има обосновано съмнение за осъществени престъпления по отношение на провиснал заем от 148,5 млн. лева от Българската банка за развиване, които са довели до доста ощетяване на банката, надлежно финансовия интерес на страната. Обект на следствие са данни за позволени от длъжностни лица от ББР занемареност и присвоявания по отношение на контракта, подписан на 17.06.2019 година, с който заемът е възложен от банката на компанията „ Роудуей кънстракшън ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР