Крайнодясната популистка партия Алтернатива за Германия бе победена на първия

...
Крайнодясната популистка партия Алтернатива за Германия бе победена на първия
Коментари Харесай

Крайно десни популисти губят избори в Германия след разкритията за тайни заседания за масово депортиране

Крайнодясната популистка партия " Алтернатива за Германия " бе победена на първия си изборен избор, откакто стана ясно, че е взела участие в проект за всеобщо депортиране на чужденци, който провокира големи митинги в цяла Германия. Нейният претендент загуби против закостенял противник на административни избори в област Тюрингия, чието значение резонира надалеч отвън локалния регион.

В напрегнатия втори тур на изборите в окръг Заале-Орла в югоизточната провинция Тюрингия, претендентът на АзГ Уве Трам бе надвит от противника си от Християндемократическия съюз (ХДС) Кристиан Хергот с 4,6%.

Вотът, в който имаха право да гласоподават към 66 000 души, беше обсъждан като индикатор за това дали мобилизацията на гражданското общество против антиимигрантската политика на АзГ след неотдавнашните разкрития за проекта за депортиране, е понижила или нараснала известността на партията.

Трам получи 47,7% от гласовете против 52,3% за Хергот. Преди две седмици Трам получи 45,7% от гласовете против 33% за Хергот. Смяташе се, че претендентът на ХДС има дребни шансове да навакса изоставането си.

Междупартийната готовност на гласоподавателите през последните две седмици в опит да не позволен АзГ до властта, докара до по-висока изборна интензивност от 69%, което разреши на Хергот, който има локални корени, да реализира нужните резултати, с цел да победи противника си.

Гласуването се преглежда като въведения към " супер " изборна година за провинцията, ръководена от нежния съюз на Левицата, Социалдемократите и Зелените, под управлението на Бодо Рамелов. През юни предстоят избори за Европейски парламент, както и избори за множеството общински препоръки, кметове и регионални управи, където АзГ, която има към 36% поддръжка в провинцията, може да реализира обилни триумфи.

Държавните избори през септември се преглеждат като начало на нови парламентарни избори през 2025 година

Други съществени партии дадоха обещание да не влизат в държавно управление с АзГ, което ще я държи отвън властта. Но въпросът, който се задава, е какъв брой дълго ще бъде устойчива сходна позиция.

БГНЕС напомня, че проверяващи публицисти разкриха, че високопоставени членове на АзГ са обсъждали проекти за всеобщо експулсиране на чужденци и " неасимилирани жители " от Германия при положение, че партията получи властта. Лицата от партията се причислиха към членове на неонацистката сцена, поддръжници и компании, за които се знае, че финансират крайната десница.

Ръководството на АзГ се дистанцира от тази политика и упрекна съперниците си, че водят клеветническа акция против нея.

Разкритията провокираха нестихваща вълна от митинги в цяла Германия, в които се включиха повече от един милион души. Недоволството се придвижи и в Австрия, където през уикенда в три града се организираха манифестации против крайната десница.

Миналата седмица поддръжката за партията наподобява се е свила с към 1,5%, само че с 21,5% тя е втората най-популярна партия след ХДС и доста изпреварва трите партии от лявоцентристката коалиция на немския канцлер Олаф Шолц, които дружно имат към 32%. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР