Крайнодясната мрежа OAN урежда дело за клевета на изборите през 2020 г., заведено от бивш изпълнителен директор на Dominion

...
Крайнодясната телевизионна мрежа One America News и един от нейните
Коментари Харесай

Крайнодясната телевизионна мрежа One America News и един от нейните ефирни лица уредиха дело за клевета, заведено от бивш изпълнителен директор на Dominion Voting Systems, компанията за изборни технологии, която беше лъжливо обвинена в манипулиране на изборите през 2020 г., според нови съдебни документи.

Бившият висш служител по сигурността на Dominion Ерик Кумер съди OAN и нейния кореспондент Chanel Rion след изборите през 2020 г., когато те многократно разпространяваха неоснователни твърдения, че той и Dominion са участвали в масивна изборна измама през 2020 г., като прехвърлиха милиони гласове от Доналд Тръмп на Джо Байдън.

Условията на извънсъдебното споразумение, които бяха оповестени публично в съдебна документация, не бяха достъпни веднага. В документацията се казва, че OAN и Rion „са уредили напълно и окончателно споровете“ с Coomer, но не се предоставят други подробности. Съдебните записи показват, че сделката е била сключена в края на миналата седмица.

Говорител и адвокат на OAN не отговориха веднага на исканията на CNN за коментар. Адвокатът на Кумер отказа коментар.

Новата съдебна декларация показва, че други фигури, които Кумър съди – включително президентската кампания на Тръмп през 2020 г., бившият адвокат на Тръмп Руди Джулиани и бившият адвокат на кампанията на Тръмп Сидни Пауъл – все още не са постигнали споразумение и все още са активни ответници по делото.

Като договаря сделка с Coomer, OAN разрешава едно от няколкото висящи съдебни дела, свързани с президентските избори през 2020 г., което може да доведе до тежки финансови последици за малката мрежа.

Каналът за търговия с конспирации все още е изправен пред две хитови дела за клевета от Dominion Voting Systems и Smartmatic, технологични компании за гласуване, за които OAN лъжливо твърди, че са манипулирали изборите срещу Тръмп. Тези случаи все още са във фаза на откриване и се очаква съдебният спор да продължи до следващата година, без да бъде постигнато споразумение.

Като кореспондент на OAN, Рион беше в челните редици на пропагандата в подкрепа на Тръмп на мрежата и тя беше домакин на специално предаване, наречено „Доминиране на гласуването“, което популяризираше развенчани конспирации относно резултатите от изборите през 2020 г.

Съдебният спор на Coomer в Колорадо принуди няколко висши съюзници на Тръмп да седнат за показания относно техните фалшиви твърдения за измама. Публично публикувани откъси хвърлят светлина върху това колко малко са проверили тези съюзници на Тръмп, преди да пуснат обвиненията в социалните медии и по телевизията, включително в OAN и Fox News.

След изборите през 2020 г. Dominion, Smartmatic и Coomer се превърнаха от сравнително неизвестни фигури в видни играчи в опитите да се търси отговорност за изборните лъжи на Тръмп.

Но разрастващият се съдебен процес също така разкри някои нелицеприятни коментари, които Coomer направи лично за Dominion, включително имейл от 2019 г., в който той каза, че „нашите продукти са гадни“, и съобщение, което изпрати седмици преди изборите през 2020 г., в което се казва, че софтуерът на компанията е „надупчен с грешки“.

Известно е, че Dominion постигна споразумение за $787 милиона с Fox News по-рано тази година, след като съди дясната мрежа за подобни лъжи, свързани с изборите.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР