Крайнодесният либертарианец Хавиер Милей спечели балотажа на президентските избори в

...
Крайнодесният либертарианец Хавиер Милей спечели балотажа на президентските избори в
Коментари Харесай

Крайнодесният Хавиер Милей печели президентските избори в Аржентина

Крайнодесният либертарианец Хавиер Милей завоюва балотажа на президентските избори в Аржентина. Временните резултати демонстрират, че Милей има близо 56% от гласовете спрямо 44% за съперника му Серхио Маса.

Милей постоянно е сравняван с някогашните президенти на Съединени американски щати Доналд Тръмп и на Бразилия Жаир Болсонаро поради спорната си изразителност. И двамата поздравиха Милей с избирането му като Тръмп написа, че новият президент ще „ направи Аржентина велика още веднъж! “.

Изборите идват в сложен миг за страната -  нарастваща инфлация и стопанска система в рецесия.

Новият аржентински президент предлага да се понижи ролята на страната и да се овладее инфлацията. Либертарианецът даде обещание шокова терапия за страната си. Плановете му включват закриване на централната банка, отричане от песото за сметка на американския $ и фрапантно понижаване на разноските. Тези крайни промени за момента се утвърждават от огромна част от аржентинците.

В речта си след успеха пред последователите в Буенос Айрес Милей даде обещание: „ Днес стартира реконструкцията на Аржентина. Днес стартира краят на упадъка на Аржентина. Няма път обратно. Аржентина ще се върне на мястото си в света, което в никакъв случай не е трябвало да губи. Ние ще работим един до друг с всички народи от свободния свят, с цел да помогнем за построяването на един по-добър свят. “

Неговата победа значи, че аржентинците са подготвени да опитат нещо ново в опит да създадат живота си по-добър, написа Би Би Си.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан поздрави Милей за избирането му „ и на народа на Аржентина за провеждането на свободни и почтени избори “.

Южноамериканските водачи също разясниха успеха на Милей, като президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва разгласява: „ Желая шанс и триумф на новото държавно управление. Аржентина е велика страна и заслужава цялото ни почитание. “
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР