Крайнодесният кандидат за президент на Бразилия Жаир Болсонаро и съперникът

...
Крайнодесният кандидат за президент на Бразилия Жаир Болсонаро и съперникът
Коментари Харесай

Крайнодесен политик и кандидат на левицата отиват на балотаж за бразилски президент

Крайнодесният претендент за президент на Бразилия Жаир Болсонаро и противникът му от левицата Фернандо Адад ще се състезават на втория тур на президентските избори на 28 октомври, съобщи Ройтерс, като цитира ръководителя на Върховния избирателен арбитражен съд.

Болсонаро, който е народен представител в бразилския парламент, получава 46,7 на 100 от гласовете на вчерашния първи тур от президентските избори, а Адад, някогашен кмет на Сао Пауло - 28,4 на 100, заяви съдията от Върховния избирателен арбитражен съд Роза Вебер. Болсонаро изрази убеденост нощес, че не е определен на първия тур поради проблеми с електронните урни, съобщи Франс прес. "Сигурен съм, че в случай че това не беше станало, щяхме да знаем още довечера името на президента на републиката ", сподели той представен от медията.

Социологическите анкети сочеха преди първия тур, че Болсонаро ще получи 36 на 100 от гласовете и наблюдаващи предвидиха, че Адад ще го победи на втория тур. Резултатът от първия тур обаче ускорява опцията крайнодесният претендент да пристигна на власт в страна, която не е била ръководена от авторитетна дясна политическа мощ след края на военния режим през 1985 година, отбелязва ДПА. Популярността на Болсонаро породи паники, че той може да наложи властническо ръководство, подкрепяно от военните.

Близо 147 милиона бразилци имаха право на глас във вчерашните избори за президент, губернатори на 26-те щата, 53 сенатори и 513 депутати. Бившият президент на Бразилия Дилма Русеф претърпя проваляне на изборите за сенатор от щата Минас Жерайс. Тя се класира на четвърто място с 15 на 100 от гласовете.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР