Крайно време е българското правителство да вземе пакет от противоинфлационни

...
Крайно време е българското правителство да вземе пакет от противоинфлационни
Коментари Харесай

Дянков: Министрите говорят в посоки, които вдигат инфлацията

" Крайно време е българското държавно управление да вземе пакет от противоинфлационни ограничения, каквито към този момент се вземат по света. Досега, каквото се приказва от ръководещите, отива в противоположна посока. Земеделският министър (Иван Иванов от БСП) приказва, че би трябвало да се купува зърно, а всеки икономист знае, че с цел да намалиш цената, от запасите би трябвало да продаваш, а не да купуваш.

Форсмажорната обстановка, препоръчана от икономическия министър (Корнелия Нинова от БСП), също играе за по-голяма неустановеност и подвига цените. Правителството първо би трябвало да спре да приказва неща, които са против смислената икономическа политика. Министри от държавно управление, освен от Българска социалистическа партия, приказват в направления, които подвигат инфлацията, вместо да я понижават. "

Това съобщи през днешния ден пред БНР някогашният финансов министър от първото държавно управление на Бойко Борисов в изявление за БНР.

По думите му, инфлацията по този начин или другояче ще бъде извънредно висока, поради войната в Украйна. Всичко това - в комбиниране с вероятности за понижен напредък, " изключително в нашия район ".

Дянков въпреки всичко счита, че вероятни решения има:

" Нещото, което бързо може да се направи, е, където се вижда, че има увеличение на цените и където страната има ресурси, те би трябвало да се пускат на пазара, с цел да понижават цените "

Той цитира последните данни от Евростат, съгласно които инфлацията в България е с близо 3% над междинната инфлация в останалата част от Европейски Съюз. Според него, това може да се промени като в България се усили продуктивността на труда през повече пари за инфрастурктура. " Уравнение, което липсва освен това държавно управление ".

Бившият министър на финансите изрече предложение цената на електрическата енергия от АЕЦ " Козлодуй " и Топлоелектрическа централа " Марица-Изток " да се употребява и да се субсидира за семействата, а не за бизнеса:

" Което ще остави задоволително пари, тъй че да може да се урегулира и цената на останалата сила. Виждам, че се предлага от разнообразни групи в Народното събрание, а това държавно управление не го взема решение. Това е единственият метод цените да се урегулират ".

Трябва да има възстановителен проект за стопанската система и за семействата, а той липсва, акцентира Дянков и добави:

" Няма самопризнание от Министерството на финансите, че инфлацията е голям проблем за България - за семействата и за бизнеса, и нещо би трябвало да се направи. Просто се чака и се споделя, че ще има актуализация през юли, а до тогава има доста време и доста проблеми към този момент се подреждат "

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР