Крайният срок за подаване на заявление за регистрация в ЦИК

...
Крайният срок за подаване на заявление за регистрация в ЦИК
Коментари Харесай

26 партии и коалиции влизат в изборната битка на 2 април

Крайният период за подаване на заявление за регистрация в ЦИК на партиите и обединенията за присъединяване в изборите за народни представители на 2 април изтече в 17:00 часа на 15 февруари 2023 година. За присъединяване в изборите от 8 февруари до през днешния ден се записаха общо 26 обединения – 18 партии и 8 обединения.

Оттук насетне следва да се извърши инспекция на описите, показани от партиите и обединенията. Едва тогава ще стане явен окончателният брой на участниците в идващите избори.

„ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “ се записаха в ЦИК като новосформирана коалиция. „ Съединението прави силата би трябвало да стане отвън Народно събрание, първо, с цел да имаме мощна група на новаторски сили в този парламент, тъй че най-сетне вярата на всички българи да бъде действителна “, сподели Кирил Петков, водачът на Политическа партия, а Христо Иванов, съпредседателят на Демократична България акцентира, че би трябвало огромно обединяване на жителите, които да изискат България да тръгне напред. „ Ние им даваме инструмент “, сподели още той. Коалицията внесе 9999 подписа за присъединяване в изборите.

Коалицията ГЕРБ-СДС подаде документи часове преди крайния период, като също внесе 9999 подписа. “Най-важно е България да излезе от цикъла на парализа. Ние имаме упоритостта да бъдем първи, което значи да водиш страната напред. България има потребност от това ”, съобщи заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

Българска социалистическа партия се записаха със 7000 подписа, окуражени да усъвършенстват резултата. „ Тръгваме със самочувствие, че имаме какво да кажем на хората, тъй като в най-трудните месеци бяхме обществения дирек и имаме какво да отчетем действително свършено за хората “, съобщи Корнелия Нинова, водачът на левицата, след регистрирането на партията.

Движение за права и свободи също се записва за присъединяване в изборите. Мустафа Карадайъ акцентира значимостта след 2-ри април политическите партии да проведат разговор за сформиране на държавно управление.

„ Възраждане “ се записва за присъединяване в изборите на 2 април с 4182 подписа. „ Искаме да имаме болшинство в Народното събрание, с цел да може да имаме независимо ръководство “, акцентира Цончо Ганев.

Има Такъв Народ също подадоха заявление. “Влизаме в предизборната конкуренция като партия на истината. Имаме една съществена цел – идващият парламент да бъде работещ. Имаме чувството, че Има Такъв Народ няма да бъде единствено част от 49-то Народно събрание, а и ще бъдем незаобиколим фактор ”, съобщи Станислав Балабанов, след което изясни, че водачът на партията – Слави Трифонов, ще бъде лидер на листа в предизборната конкуренция, само че към момента не се знае къде.

Най-малката парламентарна група в предходното 48-мо Народно събрание, „ Български напредък “, се записва в ЦИК с очакване в този момент да получи двойно повече поддръжка. „ Сега ще влезем с двойно по-голям резултат – в идващия парламент ще продължим разговора “, съобщи водачът на партията Стефан Янев, след което посочи, че се записват като партия, само че ще излязат с декларация, с която други цивилен организации да могат да се включат към тях.

Предстои партиите да показват и кандидат-депутатските си листи по места.

На 1 март ще бъде теглен жребият за номерата, под които ще бъдат подредени партиите и обединенията в изборната бюлетина.

На предните парламентарни избори на 2 октомври 2022 година се бяха записали 23 партии и 6 обединения.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР