Крайната десница ще постигне най-значимите си успехи в историята.Това са

...
Крайната десница ще постигне най-значимите си успехи в историята.Това са
Коментари Харесай

Нова крайно дясна група в Европейския парламент? Възможно, но трудно постижимо

Крайната десница ще реализира най-значимите си триумфи в историята.

Това са преобладаващите прогнози за европейските избори тази седмица. Вотът стартира на 6 юни и завърша на 9 юни. Той ще се организира във всички страни членки на Европейски Съюз.

Гражданите на Съюза ще би трябвало да изберат 720-членен Европейски парламент за интервала 2024-2029 година И крайнодесните депутати в него могат да се окажат повече на брой от тези от Европейската национална партия (ЕНП). Това демонстрира изследване на „ Политико “, огласено предходната седмица.

Изданието прецизира, че крайната десница въпреки всичко ще бъде фрагментирана и ще има общо 184-ма представители. Така тя няма да може да сътвори обособена политическа група, по-голяма от тази на ЕНП (170 души).

Засега можем да сме спокойни, че крайната десница няма да се трансформира в незаобиколим фактор. Тя остава разпиляна в извънредно дясната парламентарна група „ Идентичност и народна власт “ (ИД) и много разнородната Европейски консерватори и реформисти (ЕКР).

Главният въпрос сега е ще бъде ли крайната десница в положение да сътвори своя нова, трета политическа група в Екологичен потенциал.
Желано и фактически
Към тази бъдеща група се е устремила и българската партия „ Възраждане “, която съгласно прогнозите ще вкара трима евродепутати. За стремежите загатна водачът й Костадин Костадинов, откакто предходната седмица делегацията на „ Алтернатива за Германия “ (АзГ) бе изключена от редовете на ИД.

„ За мен това не е изненада и го чаках от дълго време. Това обаче е доста добра вест, тъй като в този момент ще имаме опция да създадем същинска консервативна и суверенистка група в Европейския парламент. „ Възраждане “ изрично ще работи дружно с АзГ. Вече сме подхванали стъпки за основаване на нова  група в Екологичен потенциал, по тази причина още през днешния ден (25 май – б.р.) ще предложим на немската партия да се включи и да движим дружно процеса “, написа той във фейсбук.

И назова АзГ „ нашите немски другари “.

Желаното обаче е едно, а действителното – напълно друго. До този миг никоя друга партия не е изявила публично предпочитание да се съюзи с АзГ. 

При това не какъв да е, а друга крайнодясна партия изгони АзГ от ИД. Това бе френският Национален общ брой на Марин льо Пен. Причина бе изказване на Максимилиан Кра – водещия кандидат-евродепутат на АзГ. В изявление за италианския вестник „ Република “ той съобщи, че не всички от нацистките формирования SS са били неприятни.

„ Теоретично господин Кра е прав. Наистина в SS е имало наложително мобилизирани хора. И сигурно не всички от тях са се възхищавали на активността на тези елементи, както и не са имали нацистки убеждения. Но да приказваш такива работи пред французи е прекомерно непристойно “, акцентираха пред Клуб Z източници от Европейския парламент.

Във Франция към момента има много живи очевидци на зверствата на SS по време на Втората международна война. Като прибавим и обстоятелството, че Марин льо Пен повече от всичко на света желае да стане президент на страната си... А изборите са единствено след три години. И Еманюел Макрон към този момент няма да има право да остане на поста си.

Това изявление е и най-тежкият грях на Максимилиан Кра. Предвид немската държавна политика на отвод от всичко, обвързвано с националсоциализма, това е доста по-голям скандал от другите разкрития, в които ме забъркано името му. Първо през април сътрудникът му Цзян Г. бе задържан в Германия за хипотетичен шпионаж в интерес на Китай. А на 29 май бяха обискирани офисите на евродепутата в Брюксел и Страсбург – този път поради някогашния му помощник Гийом Прадура, също обвинен в шпионаж.

Сега явно доста партии ще бягат като демон от тамян от АзГ. И ще й бъде доста мъчно да сътвори нова политическа група. Сега тя има 9 евродепутати. Очаква се след изборите те да станат 16. Но за основаването на група в Европейския парламент са нужни минимум 23-ма депутати най-малко от една четвърт, или 7 от страните членки.
Кой ще се съюзи с АзГ
Най-голямата делегация в ИД е на италианската „ Лига “ – 22-ма евродепутати. Тя горещо утвърди изгонването на АзГ от парламентарната група.

Друга италианска крайнодясна партия е ръководещата сега в страната „ Италиански братя “ на премиерката Джорджа Мелони. Нейната делегация обаче е част от групата на ЕКР. Освен това Марин льо Пен предложения Мелони да създадат дружно дясна супер група. И е изцяло допустимо тези две партии в действителност да го създадат. Но там, където е Националният общ брой, няма място за АзГ.

Няма никакъв късмет унгарските евродепутати от партията ФИДЕС на премиера Виктор Орбан да бъдат в една група с АзГ. Такова мнение показаха пред Клуб Z репортери на маджарски медии в Брюксел. И като че ли като удостоверение на думите им Орбан поддържа концепцията на Льо Пен да направи супергрупа с Мелони и прикани двете дами да го създадат колкото се може по-бързо.

Няма късмет за рамо и от нидерландската последна десница, която евентуално ще реализира спечелилият от Ниската земя на идния евровот. Така счита Елизабет Койпер от брюкселския Център за европейска политика (ЦЕП). Става дума за Партията за свободата на добре познатия ни Герт Вилдерс, който в миналото искаше България да бъде изхвърлена от Европейски Съюз.

АзГ в действителност може да бъде центърът на нова група. Защото с изключение на нейните 16 предстоящи членове в новия Европейски парламент ще са нужни единствено още 7 евродепутати от общо 7 страни – с други думи, по един от страна членка на Европейски Съюз. И по този начин ще се появи трета, по-крайна дясна група.

Така счита Петрос Фасулас - общоприет секретар на основаната в Брюксел лобистка асоциация European Movement International.

„ Това има и плюсове, и минуси. От една страна, десницата ще бъде още по-фрагментирана. Но, от друга, съществуването на толкоз крайнодесни групи ще затрудни действието на Европейския парламент “, разяснява Фасулас пред Клуб Z.

Той чака увеличение на броя на евродепутатите от ИД и ЕКР – двете основни десни групи. Но също счита, че някои крайнодесни партии, които сега не принадлежат към никоя група, също ще усилят наличието си.

„ Със сигурност съставът на Екологичен потенциал ще се измести по-надясно. Въпросът ще бъде в каква степен тези националистически, властнически, крайнодесни сили са в положение да си сътрудничат “, добави Фасулас.

Със сигурност с изключение на АзГ мощно ще се показват „ Италиански братя “ и Национален общ брой. Добри резултати ще имат ФИДЕС и полската „ Партия и правдивост “ (ПиС), които сами по себе си може да не са крайнодесни, само че са задоволително националистически, консервативни и регресивни, с цел да бъдат евентуален съдружник на крайната десница.

Според Петрос Фасулас би трябвало да бъдат деликатно следени и по-малките крайнодесни партии от Швеция, Финландия и Нидерландия. В момента те са в съдружни държавни управления. И до този миг са нормализирани от съдружните си сътрудници.

Има късмет към АзГ да се причислят гърци. Върховният съд в Атина забрани на неонацистката партия „ Нова зора “ да взе участие в изборите. Но друга, близка по възгледи, крайнодясна групировка се чака да вкара свои евродепутати. Това е „ Спартанците “.

Ако Марин Льо Пен се причисли към ЕКР или сътвори нова група с Джорджа Мелони, АзГ може да всмуква някои от ИД. А на мястото на досегашната ИД може да се появи нова групировка с друго име, продължава Фасулас.

Кого обаче ще всмуква АзГ? След изгонването на нейните евродепутати в ИД останаха 49 души. 18 от тях са от Национален общ брой, а 22-ма – от „ Лигата “. Това прави общо 40 представители.

Остават 9 депутати от 5 страни – по трима от Австрия и Белгия и по един от Дания, Чехия и Естония.

Теоретично по този начин може да бъде образувана нова група отпред с АзГ.

Белгийците обаче надали ще пожелаят, разясниха пред Клуб Z локални наблюдаващи. Крайнодясната партия „ Фламандски интерес “ се бори за разединение на Фландрия от Белгия, запазване на фламандската културна еднаквост, само че е далеч от нацистките хрумвания.

Пък и обединението с Националния фронт и „ Италиански братя “ сигурно е по-приемлива за дребните партии в ИД, в сравнение с с откровени неонацисти като АзГ.

С други думи, основаването на нова крайнодясна политическа група в Екологичен потенциал е допустимо, само че мъчно постижимо.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР