Краят на Втората карабахска война през ноември 2020 г. промени

...
Краят на Втората карабахска война през ноември 2020 г. промени
Коментари Харесай

Мирът има шанс в Южен Кавказ

Краят на Втората карабахска война през ноември 2020 година промени действителностите и отвори нови хоризонти за дълго чакания мир и благоденствие в района. Пост-конфликтният кротичък развой обаче беше изпълнен напрегнато и различия, а възходящите провокации доведоха до експлоадирането на нови широкомащабни военни дейности в района.

Според формален Баку на 19 септември арменските въоръжени сили, ситуирани в региона Карабах в Азербайджан, са подхванали редица широкомащабни военни провокации и терористични офанзиви. В резултат на експлоадиране на противопехотни мини, заложени с терористични цели от арменски диверсионни групи, са убити и ранени цивилни жители, както и военнослужещи от Вътрешните войски и въоръжените сили на Азербайджан. В отговор, азербайджанската страна предприе ответни антитерористични ограничения за попречване на по-нататъшни военни провокации, за неутрализиране и евакуиране на противозаконните елементи на арменските въоръжените сили от териториите на Азербайджан, както и за обезпечаване на сигурността на мирното население.

Преговорите сред Азербайджан и Армения не престават през последните 3 години. От една страна министър-председателят на Армения, Никол Пашинян, обществено съобщи, че Армения признава суверенитета и териториалната целокупност на Азербайджан, в това число и региона Карабах като част от него. А въпреки това, той изпрати приветствено писмо до водачите на сепаратисткия режим в Карабахския регион на Азербайджан по случай „ деня на независимостта ", акт, който Азербайджан оцени като сериозен удар върху мирния развой.
Въпреки декларативното признание на териториалната целокупност на Азербайджан, Армения не престава да поддържа военното сепаратистко формирование, открито в интернационално приетите територии на Азербайджан, и отхвърля да изтегли над 10 000 военнослужещи от региона Карабах в Азербайджан.

Трябва да се означи, че продължаването на съществуването на части от въоръжените сили на Армения на територията на Азербайджан е в несъгласие с наредбите на Тристранното съглашение от 10 ноември 2020 година и съставлява сериозна опасност за мира и стабилността в района. По последни данни, вследствие на ограниченията за битка с тероризма, противозаконните въоръжени групировки на арменските сепаратисти са се съгласили да смъкват оръжията. На 21 септември се чака среща сред представители на азербайджанските управляващи и арменското население на Карабах. Съществува нежна вяра за определяне на мир и непоклатимост. Въпреки това, с цел да се обезпечи изцяло дълготраен мир в района, е належащо да се подпише кротичък контракт сред Армения и Азербайджан за взаимно признание на суверенитета и териториалната целокупност на двете страни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg