Краят на Втората карабахска война през ноември 2020 г. промени

...
Краят на Втората карабахска война през ноември 2020 г. промени
Коментари Харесай

Мирът има шанс в Южен Кавказ

Краят на Втората карабахска война през ноември 2020 година промени действителностите и отвори нови хоризонти за дълго чакания мир и благоденствие в района. Пост-конфликтният кротичък развой обаче беше изпълнен напрегнато и различия, а възходящите провокации доведоха до експлоадирането на нови широкомащабни военни дейности в района.

Според формален Баку на 19 септември арменските въоръжени сили, ситуирани в региона Карабах в Азербайджан, са подхванали редица широкомащабни военни провокации и терористични офанзиви. В резултат на експлоадиране на противопехотни мини, заложени с терористични цели от арменски диверсионни групи, са убити и ранени цивилни жители, както и военнослужещи от Вътрешните войски и въоръжените сили на Азербайджан. В отговор, азербайджанската страна предприе ответни антитерористични ограничения за попречване на по-нататъшни военни провокации, за неутрализиране и евакуиране на противозаконните елементи на арменските въоръжените сили от териториите на Азербайджан, както и за обезпечаване на сигурността на мирното население.

Преговорите сред Азербайджан и Армения не престават през последните 3 години. От една страна министър-председателят на Армения, Никол Пашинян, обществено съобщи, че Армения признава суверенитета и териториалната целокупност на Азербайджан, в това число и региона Карабах като част от него. А въпреки това, той изпрати приветствено писмо до водачите на сепаратисткия режим в Карабахския регион на Азербайджан по случай „ деня на независимостта ", акт, който Азербайджан оцени като сериозен удар върху мирния развой.
Въпреки декларативното признание на териториалната целокупност на Азербайджан, Армения продължава да поддържа военното сепаратистко формирование, открито в интернационално приетите територии на Азербайджан, и отхвърля да изтегли над 10 000 военнослужещи от региона Карабах в Азербайджан.

Трябва да се означи, че продължаването на съществуването на части от въоръжените сили на Армения на територията на Азербайджан е в несъгласие с наредбите на Тристранното съглашение от 10 ноември 2020 година и съставлява сериозна опасност за мира и стабилността в района. По последни данни, вследствие на ограниченията за битка с тероризма, противозаконните въоръжени групировки на арменските сепаратисти са се съгласили да смъкват оръжията. На 21 септември се чака среща сред представители на азербайджанските управляващи и арменското население на Карабах. Съществува нежна вяра за определяне на мир и непоклатимост. Въпреки това, с цел да се обезпечи изцяло дълготраен мир в района, е належащо да се подпише кротичък контракт сред Армения и Азербайджан за взаимно признание на суверенитета и териториалната целокупност на двете страни.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР