Краят на Българското председателство на Съвета на ЕС наближава. Остава

...
Краят на Българското председателство на Съвета на ЕС наближава. Остава
Коментари Харесай

Изпращаме европредседателството с топли чувства

Краят на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз наближава. Остава единствено още 15 дни. България пое ротационното председателство на Съвета на 1 януари 2018 година. От 1 юли тази година ръководител на Съвета на Европейски Съюз за период от 6 месеца ще бъде Австрия.

На финалната права българите правят оценка по-скоро позитивно отминаващото европредседателство. Това сочат данни от социологическото изследване на " Галъп интернешънъл " по отношение на настроенията в страната по тематиката.

 Българите от ден на ден поддържат участието ни в Европейски Съюз
Българите от ден на ден поддържат участието ни в Европейски Съюз

България и Ирландия най-силно поддържат Европейския парламент

Мнозинството от сънародниците ни считат, че председателството е било по-скоро положително. Това са декларирали 43% от всички интервюирани.

12% от всички запитани са декларирали, че председателството ни на Съвета на Европейски Съюз по-скоро не беше положително.

Прави усещане и че огромен % от българите декларират, че не са задоволително осведомени с въпросите към председателството ни, тъй че да преценяват дали то е било " положително " или " не положително ". 33% от интервюираните са показал, че не са задоволително осведомени.

Делът на българите, които не знаят или остават без отговор по въпроса, също не е дребен - 12%.

 За повече от половината българи Европейски Съюз е нещо положително
За повече от половината българи Европейски Съюз е нещо положително

Европейски Съюз с рекордно утвърждение измежду европейци

Сумарно обаче излиза, че по отношението на европредседателството болшинството българи по-скоро не са задоволително осведомени, нямат мнение или не знаят - 45% , до момента в който тези, които са положително въодушевление са 43%.

От " Галъп " регистрират, че измежду най-положителните оценки по отношение на председателството са тези на последователите на ръководещата партия - ГЕРБ .

Но даже и измежду последователите на Българска социалистическа партия не доминират негативните оценки. При социалистите по-скоро надвиват тези, които не се усещат задоволително осведомени , с цел да образуват мнение.

За относително положителната оценка на председателството спомагателна роля играе и обичайно високото доверие на българите в самия Европейски съюз , както и присъщото за такива моменти по-скоро пожелателно публично мислене.

 Българите на трето място по доверие в Европейски Съюз
Българите на трето място по доверие в Европейски Съюз

56% от сънародниците ни имат доверие в структурите на Европейски Съюз


Припомняме, през вчерашния ден Евробарометър разгласява статистика , съгласно която българите са измежду народите, които имат най-високо доверие в Европейски Съюз.

Доверието е най-голямо в Литва, където 66% от запитаните показват, че се доверяват в Европейски Съюз. Португалия и Дания се подреждат на второ място с по 57% доверие в Европейски Съюз.
България е на трето място по доверие в Европейски Съюз - 56% от българите декларират, че се доверяват на съюза. Такъв е процентът и в Люксембург.

Според данните на Евробарометър страната ни също по този начин е измежду първите места по позитивна визия за Европейски Съюз. С най-положителна визия са ирландците - 64%, а българите и португалците се подреждат на второ място , надлежно с по 56%.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР