Край сградата на парламента на иракския автономен район Иракски Кюрдистан

...
Край сградата на парламента на иракския автономен район Иракски Кюрдистан
Коментари Харесай

Сблъсъци избухнаха в Иракски Кюрдистан след решението на Барзани да се оттегли

Край постройката на Народното събрание на иракския самостоятелен регион Иракски Кюрдистан в Ербил е била чута пукотевица, предадват " Ройтерс " и ТАСС, която се базира на телевизия " Скай нюз - Арабия ". Напрежението ескалира в недя, когато Народното събрание гласоподава закон за разпределение на пълномощията на президента на района Масуд Барзани, който в неделя разгласи, че ще се отдръпна на 1 ноември.

Според малкия екран силите за сигурност на самостоятелния регион са предотвратили опит на последователи на Барзани да щурмуват Народното събрание. " Ройтерс ", базирайки се на очевидци, съобщи, че стачкуващи, недоволни от решението на Барзани да се отдръпна, са щурмували постройката на Народното събрание. Някои от тях били въоръжени с тояги. Чули се изстрели, някои от протестиращите, които твърдели, че са пешмерги, съумели да влязат в постройката на Народното събрание. Междувременно представители на сегашната съпротива против Барзани оповестиха за " Ройтерс ", че негови поддръжници са разграбили или опожарили техни централи в Ербил през нощта.

Барзани, чийто мандат изтече още през 2015 година и който остана на власт в изискванията на разхлабен парламент, сподели, че няма да удължава мандата си в допълнение. Той взе решението единствено седмици откакто референдум за самостоятелност от Ирак докара до рецесия за иракските кюрди, които се радваха на интервал на невиждана автономност, отбелязва " Ройтерс ". Барзани е изпратил до Народното събрание писмо за разпределение на президентските пълномощия сред държавното управление, Народното събрание и правосъдната власт, написа Българска телеграфна агенция.

В началото на ноември трябваше да се състоят и президентски и парламентарни избори. Те обаче бяха отсрочени предходната седмица на фона на засилващата се рецесия в района. Турски и иракски политици към този момент упрекнаха Барзани, че с решението си той единствено натрупа политически капитал за момента, в който изборите се проведат.

Критиците на Барзани считат, че референдумът за самостоятелност, създаден на 25 септември по самодейност на 71-годишният президент, е влошил вероятностите за иракските кюрди. По-малко от месец по-късно държавното управление стартира атака за завладяване на следения от тях град Киркук, богат на петролни находища. Кюрдите го считат както за собствен роден град, по този начин и за основен източник на доходи за възможната си самостоятелна страна. Това беше една от няколкото ответни ограничения на централните управляващи в Багдад, които се противопоставяха уверено на референдума.

 Масуд Барзани.
© Azad Lashkari, Reuters

Масуд Барзани.

Само за дни иракското държавно управление промени салдото на силите в северната част на страната, оказвайки забележителен напън върху Барзани и разрушавайки фантазиите на кюрдите за самостоятелност от Ирак, отбелязва " Ройтерс ". Иракските сили продължиха настъплението си към всички следени от кюрдите територии отвън границите на самостоятелния район. В четвъртък иракският министър председател изиска от кюрдите да анулират референдума, само че Ербил предложи единствено да го " замрази " в подмяна на помирение и разговор " в границите на конституцията на Ирак ".

Кюрдистан разглеждаше референдума не като изискване за незабавна самостоятелност, а като насочна точка за начало на диалози с Багдад.

В неделя досегашният президент упрекна иракските управляващи, че единствено са употребявали референдума като мотив за интервенцията по отвоюване на противоречивите територии и че задачата им е била " дестабилизация " на Иракски Кюрдистан.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3175)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР