Край на пазенето на места в яслите и детските градини

...
Край на пазенето на места в яслите и детските градини
Коментари Харесай

Отписват от детска градина при 30 отсъствия

Край на пазенето тук-там в яслите и детските градини в София.

Приети деца, които отсъстват 30 поредни дни без пояснение от родителя, ще бъдат отписвани автоматизирано.

откакто одобри новата Наредба за банкет в общинските независими детски ясли, детски градини и в подготвителните групи в общинските учебни заведения.

“Въвежда се глоба, защото има доста въпроси към Дирекция “Образование ” във връзка с родители, чиито деца са признати в детски градини, само че де факто не вървят и не посещават – по този начин нареченото бранене на място.

В тази връзка ще има глоба за деца, които 30 поредни дни не са посещавали детската градина и шефовете не са известени за аргументите, заради които децата не посещават.

че детето няма да посещава, с цел да може то да не върви на детска градина ”, изясни Мария Минчева, шеф на Дирекция “Образование ” към Следствен отдел към окръжна прокуратура.

Оказва се, че доста родители злоупотребяват точно с пазенето тук-там, като по този метод не се дава опция хлапетата, които не са признати, да бъдат класирани за детска градина.

Получава се циничен кръг, при който неприетите стоят без места,

само че местата им се пазят, ядосват се родители.

Те обаче са скептични дали ще се подхожда отговорно към новите правила или тези, които и в този момент се възползват от малката врата в разпоредбите, няма да намерят метод да се снабдяват с нужните бележки, с цел да извиняват отсъствията на децата или да прекъсват с един ден 30-дневния период и той да стартира да тече още веднъж.

По този мотив в създаването на новата разпоредба от работна група в Общината присъединяване се взели работодателски и наставнически организации и всички мнения са взети поради, увери Мария Минчева.

И още – за хлапетата от подготвителните групи в общинските детски градини/училища е възможно неявяване в образователно време за не повече от 10 дни за съответната образователна година с документално известяван от родителите в период, избран с Правилника за активността на детската градина или учебното заведение, гласи новата разпоредба.

“Освен родителите, които са постоянни студенти, точка ще могат да получават и родителите възпитаници.

Другата смяна е обвързвана с увеличение на точките по непрекъснат и сегашен адрес, като на родителите, по този начин и на детето ”, изясни Минчева.

Постоянният адрес на родителя или на детето през последните 3 години към този момент ще носи 5 точки при кандидатстване – до момента по този аршин се даваха 4. Ако адресът не е сменян от 1 до 3 години, това към този момент ще носи 3 точки. 2 точки ще се дават на хората, които имат непрекъснат адрес през последната 1 година.

Настоящият адрес на детето, който не е променян към датата на класиране през последните над 3 години, ще дава 4 т.

В наредбата е записано, че родител, който е възпитаник в училище/студент, постоянна форма на образование към датата на класиране, към този момент ще получава 2 точки.

Справките дали родителите учат, ще става по длъжностен път. За студентите и докторантите – посредством информация в Регистъра на всички настоящи и прекъснали студенти и докторанти на МОН, е конкретизирано още в наредбата.
Новата разпоредба влиза в действие още от идващия банкет.
Ако има зараза, извинят по уважителни аргументи
Отсъствията на децата по време на изключителна епидемиологична конюнктура са отсъствия по уважителни аргументи, написа в новата разпоредба.

“При оповестена изключителна епидемиологична конюнктура, когато присъственият учебен развой (от 15 септември до 31 май) в общинските детски градини и в подготвителните групи в общинските учебни заведения на територията на Столична община не е прекратен, при съществуване на записана 14-дневна заболеваемост на 250 на 100 000 души от популацията на Столична община, децата записани за наложително предучилищно обучение, могат да отсъстват по избор на родителя/настойника след документално съобщение до шефа на съответната детска градина/училище ”, гласи текстът.

Родителите могат да посочат по 3 стремежи

Задължителното предучилищно обучение за деца на 4-годишна възраст на територията на Столична община влиза в действие от началото на образователната 2023/2024 година подсетиха от градската администрация през вчерашния ден.

“Това, което по закон е написано, е заложено в Наредбата и е обвързвано с наложителното предучилищно обучение за децата на 4 години. От образователната 2023/2-24 година влиза в действие обсегът на 4-годишните. Както успяхме да обхванем всички 5- и 6-годишни деца деца, както в учебно заведение по този начин и в подготвителните групи в детските градини, по този начин в този момент за 4-годишните такова място би трябвало да има в детските градини. Така че родители, чиито деца не са признати, подават заявление в Дирекция “Образование ” и ние ги насочваме към детски градини, където има такава опция ”, изясни Мария Минчева.

Ако няма места в детска градина, която е в региона на фамилията, там, където има опция,

“Разбира се, че удовлетворяваме желанията на родителите и това, което се случва с 5-годишните в този момент е, че даваме опция на родителите да посочат освен една детска градина, а най-малко 3.

Към момента сме успявали да удовлетворим в границите на тези 3 градини желанията.

854 хиляди лева за 1076 хлапета в столицата 

Общините имат 15 работни дни да изплатят обезщетенията на родителите, чиито деца (над 3 г.) са останали без място в детска градина.

която бе гласувана от Министерският съвет преди ден и за интервала 1 ноември до 31 декември 2022 година, да стигне при тях в средата на март.

Кабинетът гласоподава за това общо 859 011 лева 854 175 лева от тях ще бъдат преведени на Столична община за 1076 деца,

Право на отплата от страната имат родители на деца от тригодишна възраст до постъпването им в I клас, които не са признати в държавни или общински детски градини или учебни заведения, в които са кандидатствали.

За тях общината по местоживеене не е предложила друго равностойно място в общинска детска градина или учебно заведение.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР