Край Харков руското командване отново подцени украинците и силите му

...
Край Харков руското командване отново подцени украинците и силите му
Коментари Харесай

Украинската офанзива край Харков е началото на края за амбициите на Кремъл

Край Харков съветското командване още веднъж подцени украинците и силите му ще са незадоволителни, с цел да овладеят следствията от пробива, счита преподавателят по военна история от Лондонския Кралски лицей Лорънс Фрийдман. В изявление за предаването " Събота 150 " по той уточни, че нагнетяването на напрежението към Запорожката атомна електроцентрала е един от последните козове, с които президентът Путин се пробва да обърне публичното мнение в Европа в своя изгода.

Русия отхвърля, най-малко досега, всякаква концепция за определяне на демилитаризирана зона към Запорожката атомна централа, макар явната опасност, която бойните дейности към нея съставляват за целия район. Професор Фрийдман, бихте ли обяснили за какво Москва толкоз държи да резервира контрола си върху централата?

" Това е най-голямата атомна централа в Европа, значима за електроснабдяването на Украйна. Стратегическото ѝ разположение (на левия бряг на низък Днепър) е явно.Според мен сега руснаците търсят всевъзможни начини да убедят интернационалната общественост да се откаже от Украйна. Не знам по какъв начин могат да се надяват на такова нещо, само че с тази игра те желаят да показват какъв брой рискова е тази война и какъв брой по-опасна ще става, в случай че Украйна получи още оръжия. Играят пропагандните си игри, само че в действителност не е в техен интерес да позволен гърмеж в централата. Подозирам, че в последна сметка реакторите ще бъдат обезопасени по някакъв метод. Само не съм сигурен дали това ще стане посредством демилитаризирана зона. "

Украинското командване заяви в четвъртък за огромни триумфи край Харков и Николаев - за десетина дни са били отвоювани десетки селища на стотици квадратни километри. Как по този начин руснаците се пропукаха?

" Защото погледите им бяха приковани в Херсон. Най-добрите им войски бяха ориентирани за защита на този град и по този начин те дадоха опция на украинската войска да настъпи там, където са слаби. Мисля, че те още веднъж подцениха украинците.

Операцията, която се развива (край Балаклея) е доста добре изпълнена, стратегически проницателна. Украинските сили се придвижват доста бързо като подминават и изолират опорни пунктове, които сами няма да могат да задържат без подкрепления и могат да бъдат завзети по-късно. Руското командване на този сектор не разполагаше с най-хубавите си войски, разузнаването му и защитата му бяха в неприятно положение. Това са последствията от 6 месеца бойни дейности, които изтощиха значително съветските войски. "

Какви могат да бъдат стратегическите последствия, в случай че украинската войска развие триумфа си при Балаклея?

" Големи. Руските блогъри приказват за най-тежкото проваляне от 1943 година до момента. Ще забележим какво ще се случи край Харков. Но то може да има резултат на доминото и другаде - в Донбас, в Херсон. Руснаците ще се опитат да подсилят защитата си, да контраатакуват, само че не разполагат с доста запаси. Ако стартират да преследват всеки украински пробив ще би трябвало да изразходват още повече войски. Според мен това фактически е началото на края. "
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР