Кръводарителите във Велико Търново се увеличават. За това информира по

...
Кръводарителите във Велико Търново се увеличават. За това информира по
Коментари Харесай

1040 търновци са дарили кръв за 5 месеца

Кръводарителите във Велико Търново се усилват. За това осведоми във връзка Световния ден на доброволния и безплатен кръводарител – 14 юни, доктор Марияна Витанова – шеф на отделението по трансфузионна хематология в регионалната болница “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново.

Тя посочи, че през петте месеца на тази година кръводарителите са 1040. Те са повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Една пета от тях подаряват кръв за първи път. Редовните кръводарители са половината.

„ В този ден изричаме благодарността си към всички, които са създали този човечен жест. Кръвта е незаменима при спасяването на човешки живот и в лечебния развой, а единственият източник за нея е здравият човек. Редовни са кръводарителите, които идват при нас с максимален период от две години. На някои с редки кръвни групи се обаждаме персонално при нужда ”, разяснява доктор Витанова.

Тя показа, че към момента превес има фамилното кръводаряване, само че в случай че погледнем на него в по-дълбок смисъл, част от фамилните са и доброволни кръводарители.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР