Кръвното налягане сигнализира за редица промени и проблеми в човешкото

...
Кръвното налягане сигнализира за редица промени и проблеми в човешкото
Коментари Харесай

Защо трябва да се измерва кръвното

Кръвното налягане алармира за редица промени и проблеми в човешкото тяло, тъй като неговите стойности мерят налягането в артериите при ударите на сърцето и на почивката сред тях. Обикновено, когато то е под нормата от 120/80 mmHg, признаците са ясно изразени. Но когато стойностите на кръвното наляганe са над границата, признаците не могат да се уловят. Въпреки това те са налице и колкото по-силни и чести стават, толкоз по-сигурно е, че има развиване на заболяване.

В Деня за битка с хипертонията се подчертава върху методите за скрининг на високото кръвно налягане, като се насърчат хората над 18-годишна възраст да наблюдават артериалното си налягане. При отчитане на високо кръвно и по преценка на лекаря измерванията могат да са по-чести. Причината е в предразполагането към сърдечно-съдови заболявания, които са фактор номер едно за смъртни случаи в България.

За измерването може да се посещава лекарски кабинет или отчитането да се извърши вкъщи с тестван и прецизен апарат. Домашният скрининг изисква съблюдаване на главните правила за отчитане на артериалните стойности. Те включват позициониране на ръката на измерването на кръвното на равнището на сърцето. Особено значимо е при отчитане с апаратите за китка, тъй като в противоположен случай ще дадат по-високи стойности. Поставянето на маншета на 2 см над сгъвката на лакътя също е наложително при използването на механични или автоматизирани и полуавтоматични апарати. Също пациентът не трябва да стои със скръстени крайници, да не се е хранил, взимал парещ душ или правил физическа интензивност 30 минути преди измерването. Важни са изправената позиция на тялото и положението на покой.
 а
Върху измерванията на кръвното налягане роля оказва и напредъкът на технологиите. Компанията, която създава здравна инсталация за професионална и домашна диагностика – Microlife, дружно с уредите, основава и вложените в тях технологии. Една от известните в целия свят е AFIB. Тя е патентована, тествана е със характерни групи пациенти, като е осъществено клинично наблюдаване от университета Oxford и е единствата за момента, която в автоматизиран уред за кръвно налягане може да открие аритмията предсърдно мъждене. Уреди Microlife BP A6 Plus и Microlife BP A3 Plus с вградена технология AFIB се предлагат от Британския Национален институт за запазване на здравето и рационализиране на здравната помощ и редица лекари от страната и света.

Създаването на сходна технология e водено от огромния брой хипертоници, които постоянно не знаят, че имат високо кръвно. AFIB, вложена в Microlife BP A6 Plus и Microlife BP A3 Plus, е сравнима с точността на ЕКГ в домашни условия, което прави апаратите надеждни и точни. През май те ще бъдат дистрибутирани на промоционална цена, като могат да се открият в аптеките на територията на страната. За повече препоръки по отношение на предварителната защита от Microlife основават и платформа с потребна информация, до която може да има достъп всеки.

За да се дефинира дали може да се следи артериална хипертония, е целесъобразно всекидневно премерване на стойностите в продължение на най-малко един месец. Всяко единично премерване би трябвало да включва три поредни регистрирания на една ръка през към 5 минути, като се взима осреднената стойност. С технологията MAM на Microlife, процесът е улеснен и се прави единствено с едно премерване. Тази иновация е съвместима и с AFIB, като дружно дават сигурност, точност и акуратност на отчитанията в домашна среда.

Проследяването на кръвното налягане би трябвало да се прави освен в Деня на хипертонията. То е безусловно неотложно, когато има съпътстващи рискови фактори. Това са съществуването на затлъстяване, банкет на избрани медикаменти, прекосяване над 40-годишна възраст.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР