Краткосрочната перспектива за европейската икономика изглежда по-мрачна от очакваното през

...
Краткосрочната перспектива за европейската икономика изглежда по-мрачна от очакваното през
Коментари Харесай

Предизвикателна зима за икономиката на ЕС, но и светлина в края на тунела

Краткосрочната вероятност за европейската стопанска система наподобява по-мрачна от предстоящото през есента на предходната година, откакто пандемията стегна хватката си върху континента. Новата вълна на инфекциите от есента, дружно с появяването на нови, по-заразни варианти на ковид, принудиха доста страни членки да вкарат още веднъж или да засилят ограничаващите ограничения. Затова стопанската система евентуално е завършила 2020-а и е почнала новата година със слаба основа, предвижда през днешния ден Европейската комисия.
Появи се обаче към този момент светлина в края на тунела, в който стопанска система навлезе преди към година. Тъй като акциите за имунизиране набират скорост и натискът върху здравните системи понижава, се чака ограниченията за ограничение последователно да бъдат разхлабени. Следователно се чака интензивността да се ускори, към момента умерено през второто тримесечие, само че по-енергично през третото, подтиквана от частното ползване с спомагателна поддръжка от международната търговия, добавя Брюксел в междинните си Зимни стопански прогнози, представени от Българска телеграфна агенция.
Пробивът в създаването на имунизациите през есента и започването на всеобщи акции за имунизиране осветлиха вероятността след близкото бъдеще. Освен това съглашението, реализирано сред Европейски Съюз и Англия по изискванията за тяхното бъдещо съдействие, понижи цената на излизането на Обединеното кралство от единния пазар и митническия съюз. В същото време утвърждението на Механизма за възобновяване и резистентност цели да подкрепя на страните членки по пътя им към стабилно възобновяване. И най-после, европейската стопанска система сподели забележителна резистентност през втората половина на предходната годината след енергичното възобновяване през третото тримесечие.
Европейска комисия предвижда, че през 2021 година брутният вътрешен артикул на Европейски Съюз ще нарасне с 3,7 %, а през 2022 година - с 3,9 %. За еврозоната се залага на стопански напредък от 3,8 % и през двете години.
Очаква се стопанските системи на Еврозоната и на Европейски Съюз да доближат нивото си на произвеждане отпреди рецесията по-рано от предстоящото в есенната икономическа прогноза от 2020 година, основно заради прогнозите за по-силна от предстоящото динамичност на растежа през втората половина на 2021 година и през 2022 година.
След следения мощен напредък през третото тримесечие на 2020 година, през четвъртото тримесечие икономическата интензивност още веднъж се сви в следствие от възобновените противоепидемични ограничения в отговор на втората вълна на пандемията. Тъй като тези ограничения към момента са в действие, се чака през първото тримесечие на 2021 година стопанската система на Европейски Съюз и на еврозоната да се свие. Очаква се икономическият напредък да се възобнови напролет и да набере скорост през лятото редом с напредъка на стратегиите за имунизация и последователното облекчение на противоепидемичните ограничения. Подобрените вероятности за международната стопанска система се чака също да поддържат възобновяване.
Икономическото влияние на пандемията остава неравномерно в обособените страни членки и се предвижда, че и темповете на възобновяване също ще се разграничават доста.

Прогнозната инфлация ще продължи да бъде ниска

В прогнозата се планува инфлацията в еврозоната да нарасне от 0,3 на 100 през 2020 година на 1,4 на 100 през 2021 година, преди едва да намалее до 1,3 на 100 през 2022 година. Прогнозната инфлация за еврозоната и Европейски Съюз за 2021 година леко се увеличи спрямо прогнозата от есента, само че като цяло се чака да остане ниска. Очаква се забавеното възобновяване да продължи да понижава натиска на съвкупното търсене върху цените. През 2021 година повишаването краткотрайно ще бъде засилено от някои позитивни базови резултати, свързани с инфлацията в региона на енергетиката, с данъчните корекции Ч изключително в Германия Ч както и с резултата на отсроченото търсене в комбиниране с някои оставащи ограничавания в предлагането. През 2022 година, с коригирането на предлагането и отслабването на базовите резултати, се чака инфлацията още веднъж да намалее.

Високата степен на неустановеност и забележителните опасности се резервират

Рисковете, свързани с прогнозата, са по-балансирани от есента насам, макар че остават огромни. Те са свързани основно с развиването на пандемията и с триумфа на акциите за имунизация.
Положителните опасности са свързани с опцията процесът на имунизация да докара до по-бързо от предстоящото облекчение на противоепидемичните ограничения и затова до по-ранно и по-силно възобновяване. В допълнение, NextGenerationEU - инструментът на Европейски Съюз за възобновяване, чийто главен детайл е Механизмът за възобновяване и резистентност, би могъл да подтиква по-голям напредък от планувания, защото плануваното финансиране в по-голямата си част към момента не е включено в тази прогноза.
Що се отнася до негативните опасности, пандемията може да се окаже по-устойчива или по-тежка в кратковременен проект спрямо допускането в прогнозата или осъществяването на стратегиите за имунизация може да се забави. Това може да докара до закъснение в облекчаването на противоепидемичните ограничения, което от своя страна би се отразило на развиването във времето и на силата на предстоящото възобновяване. Има риск също по този начин рецесията да остави по-сериозни белези върху икономическата и обществената конструкция на Европейски Съюз, по-специално в случай че тя продължи да води до многочислени банкрути и загуба на работни места. Това би засегнало и финансовия бранш, би нараснало дълготрайната безработица и би влошило неравенствата.

Втори проект

Зимната икономическа прогноза от 2021 година съдържа актуализация на есенната икономическа прогноза от 2020 година, показана през ноември 2020 година, с акцент върху динамичността на Брутният вътрешен продукт и инфлацията във всички страни членки на Европейски Съюз.
Тази прогноза се основава на набор от механически допускания по отношение на обменните курсове, лихвените проценти и цените на стоките, настоящи към 28 януари 2021 година. По отношение на всички други входящи данни, в това число допусканията по отношение на държавните политики, за прогнозата е употребена информацията, налична до 2 февруари в това число. Прогнозата се основава на допускането за липса на смяна в политиките, в случай че не бъдат оповестени правдоподобно съответни и подробни ограничения.
Прогнозата се основава по-специално на две значими механически допускания по отношение на пандемията. Първо, в нея се приема, че след доста стягане през четвъртото тримесечие на 2020 година противоепидемичните ограничения през първото тримесечие на 2021 година ще останат основни. В прогнозата се приема, че към края на второто тримесечие ще стартира облекчаването на противоепидемичните ограничения, което ще стане по-съществено през втората половина на годината, когато се чака най-уязвимите хора и огромен дял от възрастното население към този момент да са имунизирани. Второ, в нея се приема, че към края на 2021 година противоепидемичните ограничения ще бъдат незначителни, като през 2022 година към момента ще са налице единствено целеви секторни ограничения.
Отчитането в прогнозата на NextGenerationEU, в това число Механизма за възобновяване и резистентност, остава в сходство с нормалното допускане, че няма да има смяна в провежданата политика, и остава непроменено по отношение на прогнозата от есента. Прогнозата включва единствено тези ограничения, които са били признати или оповестени правдоподобно и са разказани задоволително в детайли, по-специално в националните бюджети. На процедура това значи, че в икономическите прогнози единствено за дребен брой страни членки са взети поради някои ограничения, които се чака да бъдат финансирани по Механизма за възобновяване и резистентност.
Прогнозата регистрира постигнатото сред Европейски Съюз и Обединеното кралство единодушие по Споразумение за търговия и съдействие, което се ползва краткотрайно от 1 януари 2021 година и което включва Споразумение за свободна търговия.
Следващата прогноза на Европейската комисия ще бъде пролетната икономическа прогноза от 2021 година, която ще бъде оповестена през май 2021 година.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР