Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 26 януари

...
Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 26 януари
Коментари Харесай

Професор Витанов: Трябва да сме хладнокръвни в следващите две седмици и половина

Кратка информация за оперативната конюнктура за пандемията за 26 януари 2022

1. Картата на осведомителния портал за обстановката с стадиите по райони с прогноза за след 5 дни.

Както се и очакваше Регион 3 (този към Варна) си смени цвета от зелен на жълт. Това е най-слабо засегнатият район. Областите в него, освен Варна, са с ниско равнище на болни. Очакванията са, че този район ще остане най-дълго на Етап 2.

Другите 2 района, които са в жълто - район 2 (Плевен-Велико-Търново-Русе) и Регион 4 (около Пловдив) се чака да се движат бавно към алената зона и те. Към края на тази седмица ще са подготвени за влизане в алената зона. Но има и позитивни вести. На места пожарът стартира да прегаря. Както се очакваше, материалът за поддръжка на пожара стартира да свършва на някои места, а на други пожарът не се е разгорял. Точно съгласно теорията ми, че в резултат на неравномерното разпространяване на заболеваемостта може и да имаме рекордни стойности на новозаразени, само че суперпожар няма да има. Омикронът не стартира добре интервала на царстването си в България. Просто би трябвало да сме невъзмутими в идващите две седмици и половина и да се пазим. И ще се разправим и с тази вълна.

2. Ясно ви е към този момент, кой е прав: дали аз, който споделя, че чудовищни стойности на записаните нови случаи няма да бъдат достигнати или тези, които споделят, че ще бъдат достигнати. Заразата е публикувана неравномерно из страната, в някои области - огромните градове и Западна България пожарът гори мощно, само че в по-малки области не е по този начин.

Това пречи на появяването на суперпожар. Базовото репродуктивно число през днешния ден е тъкмо 1.3. Разширява се обсега на заразата, само че не по този начин, че да обхване бързо цялата страна. Поне в България, Омикронът не може да подпали суперпожара. Оттук нататък тактиката ни би трябвало да е елементарна - да не му оказваме помощ.

Въпросче от викторината на Витанов : Когато се сипеха прогнозите за 60 000, 70 000, че и 100 000 случаи дневно в един доста гледан утринен блок на една доста огромна за нашенските мащаби телевизия, Витанов сподели цифрата, което чака като пикова стойност на регистрераните нови случаи за тази вълно и сподели, че няма горивен материал, страната да изкара повече от 3-4 дни над това число.

Та въпросът е: Какво число сподели тогава Витанов ? Щото Витанов го сподели, само че тъй като цифрата не беше плашещо, бързо потъна в паниката около суперапокалиптичните прогнози. Хайде изровете го това изявление и ще видите какво си мисля за пика на тази вълна.

3. За тоталния локдаун: Хайде с цел да стане радостно: Няма най-много чок (буюк), значи цялостен локдаун - йок.

Ако Витанов е прав, че няма да има суперпожар, той ще излезе прав и за това, че няма да има цялостен локдаун в страната.

Страната е надалеч от Етап 4 на проекта на държавното управление.

Налагат се и ограничения, които ще стартират да дават резултати през идната седмица - ще видите по какъв начин броя на случаите ще опитва да продължи да пораства, само че ще почне да се спъва по пътя на растежа. Писах ви, анализът е мултифакторен, стига единствено с тия интензивни кревати. Калко пъти би трябвало да ви пиша, че не се гледат единствено интензивните кревати. Този път се гледат ужасно доста неща. Мерките са като удар с рапира - а, нанякъде тръгне вируса да се вихри и да излезе отвън интервала на параметрите, се боде с рапирата. Гледайте какво ще стане след 20-на убождания - ще почне да му изтича кръвчицата на вируса още преди да е докретал да тоталния локдаун. Да знаете, изяснявам ви го цветущо тава, само че сътрудниците ми мърморят, че не приказвам на високопарния език, съгласно който не бодем с рапира, а с малко тласъци променяме траесторията на системата с цел да я изкараме отвън басейна на приличане на атрактора, обозначен като цялостен локдаун. Контрол на хаоса значи, хайде и те да са удовлетворени. Едно е обаче да знаеш теорията, друго е да направих надзор на хаоса в голяма система на процедура.

4. Пиша отново - ценете каквото имаме. По остарелия проект от 10 дни най-малко трябваше да сме в цялостен локдаун. Сега,

страната не е затворена, ограничаващи ограничения има, единствено където се постанова. Ограничителните ограничения, където ги има, ще почнат да имат резултат Няма да бъдат достигнати чудовищните стойности на болни, предсказани ви от други анализатори. Целите са ясни - запазване на здравето, незадръстване на лечебните заведения, неналагане на цялостен локдаун.

Виждате, че няма чудовищни бройки болни, няма претъпкани лечебни заведения и бизнесите не са затворени, както е в други европейски страни. Въпросът е да издържим по този начин 3 седмици, за което е нужна и малко помощ от вас, в смисъл да пазите себе си, колкото можете, а не с блеснали очи да си играете на съветска рулетка с вируса. Помнете - налице са планове за упования брой нови случаи дневно (хайде, намерете цифрата, което Витанов сподели в огромната телевизия и ще ви стане ясно). Тези планове се оправдават. Нямя по какъв начин да минете с малко инфектирани, в случай, че в значителен % от населението царуват хрумвания, които водят до подценяване на опосността. Пак да кажа крилата фраза - всеки самичък си преценява. Моята работа е да изчисля какъв ще е резултатът от това и да видя кой е най-благоприятният сюжет при тези условия. Повече не мога да направя.

5. Още две карти, които да припомнят, че ситуацията е сериозна. На прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост областите, които не са в най-тъмночервено понижават. Виждате за какво Регион 3 е най -добре - там заразата е публикувана по-слабо спрямо другите райони.

Картата на риска ни споделя, че рискът от продължаващо повишаване на случаите по никакъв начин не е дребен, дори е значителен.

Случи се нещо, което не се бе случвало от дълго време - тази карта стана напълно виолетова. Рискът да се болестите по никакъв начин не е пренебрежим и то за цялата страна. Така, че пазете се.

6. Накрая: пазете се, не се лъжете. Много е по-добре да сте здрави, в сравнение с да боледувате. Знаете, че си навличам много хули, тъй като ви споделям нещата както са си, без значение дали са положителни или неприятни. Зараза е - не може да има единствено положителни вести. Мисля, че е време, най-малко този път да послушате мен, а не всякакви гурута, които доведоха записаната смъртност до 33 000 случая. Затова ви пиша отново: пазете се, колкото можете.

Желая здраве и триумфи. Пазете се, бъдете здрави и дано вирусът да ви заобикаля. Така ще избегнем и суперпожара и тоталния локдаун. Помнете: с малко старания можем да избегнем тоталния локдаун. От нас зависи. Няма 100 000 случая дневно нали по този начин. Помнете, кой ви сподели, че няма да има.

Проф. Николай Витанов


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР