Кратък сън в обедната почивка може да замени ефекта на кафето.

...
Кратък сън в обедната почивка може да замени ефекта на
кафето.
Коментари Харесай

Кратък сън вместо кафе

Кратък сън в обедната отмора може да размени резултата на кафето. Това споделя един от специалистите по оказване на първична медико-санитарна помощ в Московския департамент по опазване на здравето Андрей Тяжолников.

Според него 20 минути следобеден сън могат да заместят 200 милиграма кофеин.

Доктор Тяжолников твърди, че 10-20 минути сън оказват помощ за бързото възобновяване, а 90 минути са задоволителни за цялостно възобновяване и обновяване на силата. Повече от час и половина спане денем обаче не се препоръчва, в случай че си позволим повече това ще докара до противоположен резултат - отпускане, нетрудоспособност и даже виене на свят или други физически неразположения.

Преди седмица учени от Университета „ Бар-Илан " в Израел разгласиха проучване, в което за следващ път акцентираха изгодата от съня в битката с рака и стареенето. Сънят поддържа функционалностите на клетъчното ядро като повишава динамичността на хромозомите и задейства системите за възобновяване на генетичния материал във всеки обособен неврон. Повредите в ДНК са един от процесите, които водят до стареене и гибел на клетките.

Хората, които спят по-малко от 6 часа в денонощието, са изложени на нараснал риск от развиване на сърдечно-съдови болести в сравнение с тези, които спят 7-8 часа. Но прекомерно дългият сън, надхвърлящ продължителност от 8 часа в денонощието, също може да е причина за появяването на атеросклероза, твърдят учените.

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР