Красота и разруха в едно пресъздават фотографските импресии с участието

...
Красота и разруха в едно пресъздават фотографските импресии с участието
Коментари Харесай

Уникална балетна фотосесия в рушащото се читалище Светлина в Шипка

Красота и съсипия в едно пресъздават фотографските импресии с присъединяване на балетните  актьори от трупата на Старозагорската опера Франческо Бориело /Италия/ и Нанако Имаи /Япония/. Снимките са направени в рушащото се Читалище „ Светлина-1861 “ в град Шипка.

Автор на фотосите е Здравко Менчев, зрелостник в Гимназията с преподаване на задгранични езици “Ромен Ролан “ в Стара Загора. За кандидат-студентските изпити в НАТФИЗ, специалност  „ Филмово и телевизионно операторство “ Здравко Менчев би трябвало да приготви като част от своето портфолио 10 фрагмента с избрана тематика. Младежът към този момент има концепция с фотосесията в читалището в град Шипка, а и персонално познава надарените балетни актьори, които са в състава на Старозагорската опера към този момент повече от година и имат своите впечатляващи солистични изяви. „ Кадрите с тях са част от един мой по-голям план. В него фотографирам, най-общо казано, Изкуството в изоставени и груби места. Има метафора в самите фотоси. Искам да покажа каква мощ има Изкуството и по какъв начин може да възражда, да вдъхва нов живот в хора и места “ споделя Здравко Менчев. Той се занимава с снимка от осми клас, в главното учебно заведение пее, а по-късно танцува хип-хоп. 

Малко след фотосесията в медиите непринудено избухна акция за възобновяване на неповторимото като архитектурна полезност читалище. И макар че фотографът няма прелиминарен план да направи фотосите в поддръжка на акцията, фрагментите на Здравко с Франческо и Нанако споделят толкоз доста, толкоз ясно и толкоз мощно!

Известният фотограф от Стара Загора Радостин /Рад/ Димитров, който снима и всички спектали на Старозагорската опера, разяснява фотосите на Здравко Менчев по този начин: „ От фотосите лъха хармония и блян за хвърчене. Рушащите се детайли на архитектурата са като разрушено всекидневие, от което двойката танцьори отлита. А кой не желае да лети?! По различен метод казано, в тези снимки на Здравко има тайнственост, придвижванията повеждат фена към сантиментално премеждие, което в действителност е отражение на неговия вътрешен свят. Безспорно Здравко Менчев владее езика на изображенията и съм сигурен че и в бъдеще ще се развие като добър повествовател на истории пред обектива. “
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР