Красивата, свежа и жива елха няма да остави никого безразличен

...
Красивата, свежа и жива елха няма да остави никого безразличен
Коментари Харесай

Защо да изберете жива елха за Коледа и как да се грижите за нея?

Красивата, свежа и жива елха няма да остави никого апатичен с неповторимия си боров мирис и несъмнено ще сътвори празнична атмосфера и уют.

Доказано е, че за развъждането на 10 коледни дръвчета в специфичен разсадник са нужни по-малко естествени запаси, в сравнение с за производството на едно изкуствено дръвче. Към това би трябвало да се добави и фактът, че игличките на същинските коледни дръвчета отделят фитонциди, които дезинфекцират въздуха, възстановяват нервната система, ускоряват имунитета и обмяната на веществата.

Всеки самичък взема решение каква елха да избере за Коледа според от своите визии и желания. И изкуствената, и живата елха има своите плюсове и минуси.

Истината обаче е, че традицията повелява на Коледа да се украсява - боровият мирис и зелената прохлада придават неповторимо благоухание и атмосфера в дома и символизират живия дух на празника.

 
Преди да купите коледна елха, би трябвало да вземете поради някои елементи
 Преди да купите коледна елха, би трябвало да вземете поради някои елементи

На първо място: решете къде ще стои. В взаимозависимост от това дали ще е на спомагателна подложка или непосредствено на пода, измерете дистанцията до тавана, с цел да не купите прекомерно високо дръвче.
Когато си харесате коледна елха, нежно проверете еластичността на клонките ѝ, с цел да сте сигурни, че ще устоят тежестта на украшенията. След това хванете в шепа едно от тях, с цел да ревизирате игличките – те би трябвало да са свежи, мекички и здрави.

Задължително е да отрежете към два сантиметра от пънчето – по този начин ще удължите живота на коледната елха, а когато я носите към дома си, върхът ѝ би трябвало да сочи обратно, с цел да не пострадат игличките от вятъра.

 
Поставяне и накичване на живата елха
 Поставяне и накичване на живата елха

Коледната елха е към този момент в дома ви. Сега следва най-важната част – слагането и декорирането ѝ. След като сте ѝ отредили почетно място, постарайте се да ѝ осигурите задоволително свободно пространство „ да диша ”. Клонките би трябвало да се разстилат свободно и да не са изложени на директна слънчева светлина или източник на топлота, тъй като ще изсъхнат. Проверете дали коледната ви елха е устойчиво застопорена – изключително, в случай че имате дете или домакински любим. Понякога единствено едно повърхностно окачане на някое връхче може да скапе целия празник.

 

 За да украсите елхата не е нужно да притежавате тапия по изкуство!
За да украсите елхата не е нужно да притежавате тапия по изкуство!
Необходимо ви е единствено въображение. След като към този момент сте създали коледната декорация в жилището си, имате визия какви цветове да подберете за дръвчето. Панделки, топки, гирлянди, камбанки – изобилието от декорации ви разрешава да впрегнете цялата си фикция, с цел да извършите коледната си елха неповторима.

 
Как да се грижите и отгледате жива елха в саксия?
 Как да се грижите и отгледате жива елха в саксия?
Живата елха в саксия обича да е на ярко място, без директна слънчева светлина. Високата мокрота на въздуха е изключително значима, в случай че желаете стайната ви елха да е постоянно свежа и зелена. Поливайте умерено с мека вода със стайна температура. Внимавайте да не се задържа вода в корените на  растението, защото това ще докара до пожълтяване и опадване на игличките на дръвчето. Елхата в саксия се повлиява изключително добре от кисела тор, предопределена за рододендрони и азалии. Торенето се прави сред март и август през две седмици. Елхата избира по-хладно помещение (не повече от 20 градуса), а лятото обича да е на открито на ярко до полусенчесто място, без директен допир на слънчевите лъчи до растението. Пресаждането на елхата става на пролет. Тогава може и да подхраните растението благодарение на натурален тор. Що се отнася до почвата, дръвчето избира камениста. Помнете, че през зимата елхата е неподвижен, който не би трябвало да нарушавате. Това значи да не я държите на топло и никога да не я наторявате. Когато забележите, че се появяват свежи, зелени иглички, това е знак, че елхата е се е събудила.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР