Красимира Обретенова – майката, която разплака премира Борисов, а след

...
Красимира Обретенова – майката, която разплака премира Борисов, а след
Коментари Харесай

Майката, разплакала Борисов, за Холандия: Всичко, за което съм мечтала

Красимира Обретенова – майката, която разплака премира Борисов, а по-късно събра живота си в куфар и напусна България, дружно с щерка си, която е с увреждания, съобщи в „ Здравей, България “ по NOVA, че разликата сред Холандия, където емигрира, и България е като цивилизационно разминаване.

Сега детето на Красимира върви на учебно заведение и тя за първи път от 15 години има опция да работи .

Училището е особено за деца с доста тежки увреждания, предлага с водна и конна терапия.

За съпоставяне с изискванията в България Красимира споделя, че в Холандия получава специфичната калорийна храна на щерка си гратис, до момента в който в родината тя ѝ е коствала 2000 лева, които „ като ги имам я закупувам, като ги нямам – не я закупувам “.

Красимира е дамата, която осъди Социалното министерство поради метода, по който дава помощни средства. „ За първи път от 15 години няма да вземам участие физически в митинг на родители на деца с увреждания”, споделя тя. Въпреки това

на хиляди километри от жълтите павета тя не стопира да се вълнува от проблемите, които до през вчерашния ден са били и нейни .

А през днешния ден родителите на деца с увреждания в България се събират на следващ митинг в 13 града в страната. Причината е, че изтече крайният период за приемане на закон, който да докара до промяна в системата на хората с увреждания, а законът още не е признат.

Омбудсманът Мая Манолова още веднъж застава зад настояванията на родителите и разяснява в студиото на „ Здравей, България “ по NOVA: „ Като жител заставам зад майките на деца с увреждания. Бяха поети съответни задължения към тях. Не стига, че не беше вкаран нито един от тези закони, а и планът по главния за хората с увреждания на процедура беше изпразнен от наличие. В него нищо не се трансформира, безспорна нула. Освен малко повече пари за хората в потребност, безусловно всичко останало е същото.

Престъпно отношение е да се твърди, че в този план има промяна ”.

По думите ѝ промяната значи хората с увреждания да могат да осъществят правата си. „ На тях им беше дадено, че ще бъде признат Законът за персоналната помощ, който да обезпечи асистенти, с цел да могат майките на деца с увреждания да работят. Да има дневни центрове, профилирани учебни заведения. В момента тези хора са отвън системата. Ако се разболеят, те не са здравноосигурени и не могат да се лекуват”, разясни Манолова.

Нови промени в обществените услуги разгневиха протестиращите майки

Над 20 тъжби внесоха хора с увреждания в здравното министерство



Тя разяснява и следващото повишаване на природния газ, което от своя страна докара до по-високи цени на парното и топлата вода.

„ КЕВР продължава да работи в изискванията на цялостна липса на бистрота

за какво и по какъв начин взима решения, които засягат джоба на българските жители. Регулаторът не отговори на моите въпроси за какво това е процентът за нарастване на естествения газ”, съобщи омбудсманът.

Според нея е обикновено жителите да могат да нападат сходни решения в съда. Именно там ще има самостоятелна експертиза на плановете на КЕВР, която ще ревизира сметките им, които по думите й сега са цялостна тайнственост.

„ КЕВР се явява мощен генератор на инфлация ,

тъй като след цената на природния газ потеглят нагоре и цените на всички съществени артикули и услуги. Това е проблем и на жителите, и на бизнеса”, разяснява още Мая Манолова.

От през днешния ден плащаме по-скъпи парно и топла вода

КЕВР: Природният газ нараства, токът не

Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР