Красимир Каменов – Къро е една от малкото големи фигури

...
Красимир Каменов – Къро е една от малкото големи фигури
Коментари Харесай

Безлов: Къро бе от малкото знакови фигури в подземния свят, оцеляла и след края на групировките

Красимир Каменов – Къро е една от дребното „ огромни фигури ” на подземния свят, която съумява да оцелее и след края на времената на трибуквените групировки.

" Това, което знаем е, че той е правоприемник на тази конструкция ВИС-2 във времето след гибелта на Георги Илиев. Знаете двата прякора, които разясниха дълго време с тази конструкция – Къро и другият е Таки. Интересното за Къро през последните да кажем две години беше, че тематиката още веднъж се появи по отношение на „ Капитан Андреево ” и Ами, който е другото лице, което много нашумя като тематика. И предходната година убийството на един някогашен служител на реда, който го свързаха с Размиг Чакърян-Ами и коментарът беше, че е обвързвано с някой от старите водачи ", споделя Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията.

Официалният бизнес на Каменов е обвързван със собствеността на няколко от най-големите аграрни тържища у нас. Неофициално обаче името му се свързва с наркотрафик. Разследван е по отношение на наказателната бригада, позната като „ Бандата на чуковете ”, която подлагаше на инквизиции дилърите на дрога.

Макар и задочно, Къро въпреки всичко попада под ударите на закона. Той получава обвиняване за обезпечение на убийството на Любомир Иванов. По неофициална информация повода за борбата, довела до гибелта на някогашния служител на реда, била машини за незаконно произвеждане на цигари.

Името на Къро попада под медийните прожектори и след инспекциите на частните компании на граничния пункт „ Капитан Андреево ”. В общественото пространство се появи информация, че сред него и досегашния му сътрудник Таки има спор, който се задълбочил поради желанието за надзор върху лабораторията на пропускателния пункт. Тогава в уравнението се появи и трети човек – Размиг Чакърян, по-известен като Ами.

Името на Каменов беше упоменато като главен участник в група, която си е сложила за цел да в профил високопоставени служители на реда и мигастрати и даже основния прокурор – Иван Гешев.

" Това, което излезе в медиите, което провокира много спекулации през последните 2 месеца беше, че имаше такива записи, флашки и по този начин нататък, които разясниха вероятен атентат против основния прокурор. Група от такива ъндърграунд лица, които гравитираха към лицата от ВИС-2, и освен ВИС-2, там имаше и други хора от известните среди на подземния свят ", споделя Безлов.

Разстрелът в Южна Африка се случва два месеца откакто прокуратурата повдигна обвиняване против Къро и го разгласи за интернационално търсене. Оказа се, че той се е укривал в един от най-богатите квартали в Кейптаун – " Константия ".

" Атентат против него, при който е починала и брачната половинка му, и той – това е фактически много... и то в ЮАР, която по принцип е характерна страна. Имаме такива фрагменти за българско наличие, в това число огромни арестувания на опиати, български екипажи през годините. Трябва да забележим какво ще е желанието за съдействие от ЮАР, тъй като там нормално няма огромно предпочитание за шерване на информация през годините, въпреки че има изключения. През годините ЮАР се трансформира в едно от местата, където емигрираха и се укриваха разнообразни, в това число хора от политическите елити ", споделя той.

И до момента в който управляващите у нас и в Южна Африка към момента нищят детайлностите към всеобщото ликвидиране, един отчет, отдаден на положението на демокрацията в България още веднъж повдигна въпроса къде се намира страната ни на интернационалната карта.

Американската фондация „ Фрийдъм хаус ” разгласява годишния си отчет „ Страни в преход ”, в който прави оценка демократичното развиване на 29 страни от Източна Европа и някогашните руски републики. Рейтингът се мери по седемстепенна канара, а измежду критериите за пресмятането му попадат изборите, правосъдната система и битката с корупцията. За поредна година България получава оценка от 4,50.

" Това не е доста неприятна оценка, в случай че разгледаме световния показател. България примерно е доста по - добра от една Унгария по този показател. Малко по - добре, да кажем, от една Румъния``, счита Безлов.

Благодарение на оценката си България попада в листата на полуконсолидираните демокрации. Те се характеризират с благоприятни условия за нередности в изборния развой, проблеми с централизацията на властта, лимитирана самостоятелност на правосъдната власт и слаби резултати в битката с корупцията.

" Това, което може би си заслужава да се каже е, че изключително последните две-три години ясно демонстрираха, че да, демокрацията в България има проблеми, само че тя работи. Възниква противоречие с политическите елити, с политическите партии, които ръководят и хората, гласоподавателите ги сменят. Нещо, което примерно виждаме, че в Турция не може да се случи, в Русия да не приказваме ", разяснява Безлов.

В отчета се загатва и безпокойство, че при отсъствието на трайни систематични решения проруските групи у нас биха могли да отслабят доверието на обществеността в демокрацията.

" В една такава обстановка, която имаме през последните две години – на неспособност да се направи държавно управление на практика стабилно държавно управление, това води до някакви такива радикални промени в публичното мнение. Всъщност това може би е най-голямата опасност за развиването на страната – политически и стопански изключително ", акцентира той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР