Красимир Дачев приватизира Свилоза преди 20 години. Сега той ще

...
Красимир Дачев приватизира Свилоза преди 20 години. Сега той ще
Коментари Харесай

Румънско хартиено бъдеще за свищовската целулоза

Красимир Дачев приватизира " Свилоза " преди 20 години. Сега той ще резервира дребен дял

© Георги Кожухаров сЗаводът на Красимир Дачев ще има нов главен притежател - румънецът Владимир Кон. Купувачът има предходни вложения в бранша, а задачата е " Свилоцел " да стартира да създава и хартия. Сделката би трябвало да бъде утвърдена от Комисия за защита на конкуренцията, а цената не се оповестява.
Половин век след построяването му и 20 години след приватизацията му заводът за целулоза в Свищов скоро ще има нов притежател. Компанията " Свилоцел ", в която преди време беше преместено производството на " Свилоза " на Красимир Дачев, ще бъде купена от " Пейпър инвест ". Самото сдружение е записано неотдавна, само че крайният му притежател - румънецът Владимир Кон, има дълга история с инвестиции в хартиената промишленост и по-скоро може да бъде избран като вложител от бранша. Засега информацията за детайлите на договорката може да е нищожна, само че крайната цел е ясна - заводът да бъде уголемен и с изключение на целулоза да стартира да прави и хартия. За осъществяването на задачата е нужна инвестиция от над 400 млн. лева и за нея ще се разчита на новия притежател.

Защо се продава

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Сделката стана забележима от известие до Комисията за защита на конкуренцията, която би трябвало да утвърди промяната на контрола върху предприятието. Красимир Дачев удостовери пред " Капитал ", че влизането на нов вложител се обмисля от години, само че отхвърли да разяснява финансовите параметри на този стадий. Той уточни, че ще резервира известно присъединяване в компанията и ще остане в ръководството й няколко години.

Намеренията за продажба на предприятието имат разумна основа. " Идеята е да се интегрира производството на целулоза с производството на хартия, с цел да може да се увеличи успеваемостта на фабриката ", сподели Дачев. " Аз към този момент нямам доста софтуерно време, с цел да го направя самичък. Трябва някой, който ще форсира процеса ", добави той. Според него Владимир Кон е подобаващият вложител, защото е " човек от занаята ", въпреки че е имало и други претенденти.

Самата инвестиция в сходен план не е дребна. " Само машината за произвеждане на хартия коства над 100 млн. евро (около 200 млн. лева.), а цялата инвестиция ще е над 400 млн. лева ", сподели Дачев и посочи, че това включва и планове като създаване на централа за комбинирано произвеждане на топлинна и електрическа сила, за което преди две години " Свилоза " подписа контракт с китайската Jinan Boiler Group, уголемение на системата за обезсолена вода, уреди за събиране на вторична хартия и така нататък

Плановете след промяната на собствеността са да се развие произвеждане на хартия, от която се създават първокласни опаковки. Дачев изясни, че при тях най-горният пласт се прави от избелена целулоза, което ги прави подобаващи за храни, а в процеса се употребява каолин, което прави повърхността гладка и върху нея може да се печата. " В България имаме всички първични материали за такова произвеждане, а то е с по-висока добавена стойност ", сподели той.

Кой купува

Купувачът " Пейпър инвест " е регистриран в София в края на 2018 година с предмет на активност произвеждане на целулоза, хартия и артикули от тях и 50 хиляди лева капитал. Първоначалните акционери с по 50% са записаните в Кипър Stintelo Limited и Kameran Financial Limited. Първата компания е благосъстоятелност на румънската фалимия Билтеану, а синът Драгош-Георг Билтеану става и първият изпълнителен шеф на " Пейпър инвест ". Билтеану е прочут главно като борсов състезател и вложител в недвижими парцели, както и като акционер в румънския производител на хартия и картон Vrancart. Любопитна детайлност е, че през ноември предходната година той е наказан условно за пазарна операция. Преди това обаче - в средата на 2019 година, той излиза от българското сдружение, като Kameran Financial купува акциите на Stintelo и става едноличен притежател на " Пейпър инвест ".

Именно посредством Kameran Financial в " Свилоцел " ще влезе 76-годишният Владимир Кон, който също е човек от хартиения бизнес. Доскоро той е имал обвързваните Ecopaper и Ecopack, които образуват една от огромните групи за хартия и опаковки в Румъния. Преди две години обаче Кон продава двете компании на един от огромните играчи в хартиена промишленост - английската DS Smith. Групата работи в 37 страни по света (включително в България, където е притежател на завода за хартия в Пазарджик), а оборотът й за финансовата 2018 - 2019 година е над 6 милиарда лири. Британската компания заплати за двете румънски предприятия 208 млн. евро, в това число задълженията, като 35 млн. евро от цената Кон получи в акции на DS Smith. По данни за 2018 година двете компании имат общо над 104 млн. евро оборот, а заетите са 420 души.

Оттеглянето на Кон от хартиения бизнес обаче не трае дълго. През февруари тази година през кипърските си компании той записва ново румънско сдружение - Kraftcorr, с което на процедура дава поръчка за завръщане в сферата, която познава. Извън това в продължение на десетина години до 2007 година Кон е имал дял и в " Динамо Букурещ ", а поради финансовата рецесия, в която сега е изпаднал футболният тим, има спекулации, че той може още веднъж да влезе в спортния бизнес.

Свищовският цех

Построен по соцвреме и приватизиран на няколко стадия в края на 90-те години на предишния век, " Свилоза " е един от най-големите производители на сулфатна избелена целулоза на Балканите. Няколко години след приватизацията производството е отделено в независимо дъщерно сдружение - " Свилоцел ". Самата " Свилоза " до неотдавна беше обществена компания, а мажоритарният й притежател е " А.Р.У.С. холдинг " на Красимир Дачев. Предприятието изнася над 90% от продукцията си, като съществени пазари са Турция, Румъния, Гърция, Сърбия, Италия, Германия и други В компанията работят към 500 души.

Според последния оповестен доклад приходите на компанията нарастват с 27% през 2018 година (виж таблицата), като част от растежа се дължи на покачването на цената на целулозата с близо една пета.

Ситуацията сега обаче не е толкоз оптимистична, като рецесията около ковид единствено в допълнение свива пазара. По думите на Дачев " Свилоцел " работи на загуба от октомври предходната година, когато са се появили първите сигнали на рецесията. " В момента цената на целулозата е на 24-годишно дъно, покрай равнищата от 2008 - 2009 година Търсенето на практика отсъства, защото и в Китай, и в Европа има насъбрани доста огромни наличия ", сподели Дачев. Заводът в Свищов продължава да работи, само че на напълно дребни обороти, а съгласно Дачев възобновяване на пазара може да се чака чак следващата година.

И други проекти

Независимо от това по думите на Дачев не отпадат и другите проекти на компанията отвън разширението на производството до хартия благодарение на новия вложител. Преди няколко години " Свилоза " приготвяше партньорство с индийската Sigachi Industries, като двете компании трябваше да изградят фабрика за произвеждане на нов артикул - микрокристална целулоза, в Свищов, а инвестицията се оценяваше на 25 млн. евро. Проектът обаче по този начин и не се случи, като Дачев изясни, че повода са били рестрикциите за експорт на капитали от Индия. Самият той обаче не се е отказал от концепцията. " Търсим решение и за такова произвеждане, с цел да го развием като обособен бизнес ", сподели той.

Въпросната микрокристална целулоза е консервант Е-460, който се употребява във фармацията, хранително-вкусовата промишленост и козметичната индустрия. Тя се получава от целулоза, каквато " Свилоцел " прави от дървесина. По думите на Дачев производството на продукта не изисква доста суровина - към една десета от потенциала на свищовския цех, тъй че планът може да се извърши без значение от другите проекти. Засега въпреки всичко това не е на дневен ред. А дали инвестицията ще се случи, ще зависи от бъдещия притежател.

По тематиката работи и Николай Стоянов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР