Краля на футбола Пеле, който почина вчера на 82-годишна възраст,

...
Краля на футбола Пеле, който почина вчера на 82-годишна възраст,
Коментари Харесай

Колко е получавал Пеле в сравнение с днешните заплати на футболистите

Краля на футбола Пеле, който умря през вчерашния ден на 82-годишна възраст, остави след себе си извънредно богата кариера. Той е единственият троент международен първенец в историята и има над 1000 маркирани гола. Това значи ли, че той е съумял да забогатее от футбола? Не тъкмо. Причината е, че по времето, когато Пеле бе на върха на кариерата си, футболистите получаваха много по-малки хонорари спрямо парите, които футболните звезди получават през днешния ден.

Пеле е играл професионално единствено за два клуба в кариерата си. Това са Сантос от 1956 до 1974 година и Ню Йорк Космос от 1975 до 1977 година. От вестниците по това време научаваме какъв брой е получавал Пеле през 1961 година. Тогава годишната му заплата е била 2 милиона бразилски реала, което съгласно експерти дава отговор на 70 хиляди реала през днешния ден или почти 13 хиляди $. В пика на кариерата му заплатата му е достигала до 19 хиляди $, обърнато в днешни суми.

Най-сериозни пари Пеле заработва при престоя си в Ню Йорк Космос. Там той се договаря за заплата в размер на 2,5 милиона $, което дава отговор на 10,9 милиона $ през днешния ден.

Според разбор на списание " Форбс ", в случай че Пеле играеше през днешния ден, щеше да получава заплата в размер на 223 милиона $ на година. Клаузата му за откупуване пък би била 300 милиона $. Това значи, че той би бил най-скъпоплатеният състезател в модерния футбол.

За съпоставяне, най-скъпоплатеният сега футболист Килиан Мбапе получава 128 милиона $ на сезон, следван от Лионел Меси със 120 милиона, Кристиано Роналдо със 100 милиона, Неймар с 87 милиона, Мохамед Салах с 53 милиона и Ерлинг Холанд с 39 милиона $ на година.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР