Кралство Саудитска Арабия ще отдели $80 милиарда за инвестиционен фонд,

...
Кралство Саудитска Арабия ще отдели $80 милиарда за инвестиционен фонд,
Коментари Харесай

Саудитска Арабия изгражда район с размерите на Белгия за над $300 милиарда

Кралство Саудитска Арабия ще отдели $80 милиарда за капиталов фонд, обвързван с водещия мегапроект на престолонаследника, който се споделя Neom, с проекти да влага в редица компании, които се съгласят да работят там, оповестява Bloomberg. Това е един от най-големите и комплицирани строителни планове в света. Той е за построяването на град на бъдещето, като инвестицията за него надвишава $300 милиарда.

Инвестиционният фонд Neom пък може да се разшири до $106 милиарда.
 МВФ: икономическият напредък на Саудитска Арабия ще се удвои
МВФ: икономическият напредък на Саудитска Арабия ще се удвои

Заради високите цени на петрола

Първата фаза на плана, която продължава до 2030 година, ще коства към $300 милиарда, като към половината от тях ще бъдат покрити от суверенния фонд на кралството, съобщи принц Мохамед бин Салман пред публицисти.

Длъжностни лица ще се стремят да съберат още $150 милиарда от други суверенни фондове в района, от частни вложители в Саудитска Арабия и в чужбина, както и от в началото обществено предложение на самия Neom на саудитския фондов пазар.

" Имаме огромни цели да издигнем Саудитска Арабия измежду първите три най-големи фондови пазари на планетата ", съобщи принц Мохамед, представен от международните организации.

Той добави, че Neom ще добави над $250 милиарда към пазара на кралството.

Обявен през 2017 година, Neom е проектът на принц Мохамед да трансформира една пустиня с размерите на Белгия във високотехнологичен район. Той го разгласи за тестово поле за нови технологии, които биха могли да революционизират градския живот, както и като метод за привличане на задгранични вложения и диверсификация на подвластната от петрола стопанска система на Саудитска Арабия.

Принцът има проект за здания близнаци, които да се простират на повече от 100 километра и да приютят цялостен град с 9 милиона души население. Идеята е Саудитска Арабия да усили популацията си от към 34 милиона души до 60 милиона до 2030 година. Половината от тях ще бъдат чужденци.
 Тайланд строи образован град за $37 милиарда покрай Банкок
Тайланд строи образован град за $37 милиарда покрай Банкок

Проектът ще включва пет бизнес центъра
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР