Кралската шведска академия на науките присъди Нобеловата награда за икономика

...
Кралската шведска академия на науките присъди Нобеловата награда за икономика
Коментари Харесай

Трима печелят Нобела за икономика за експериментален подход към бедността

Кралската шведска академия на науките присъди Нобеловата премия за стопанска система за 2019 година на трима души за пробен метод в битката против бедността по света.

Индиецът Абхиджит Банерджи, французойката Естер Дюфло и американецът Майкъл Креймър получават влиятелната премия за " пробен метод към битката с бедността ".

Успехът на Дюфло значи, че тя е втората жена, което печели наградата за стопанска система. Тя също е най-младият притежател на Нобеловата премия за стопанска система.

Тримата икономисти получават Нобеловата премия за пробния им метод в битката с бедността в бързоразвиващи се региони, които са част от разрастващи се стопански системи.

Ключовата част от тяхното проучване е взимане на безнадежден проблем с световната беднотия и разбиването му до по-малки въпроси, на които по-адекватно може да се отговори. Например, с цел да се открият способи за възстановяване на здравето на децата, те ще прегледат разнообразни пробни подходи като просветителни способи, здравни системи, подходи в земеделието и достъп до заем.

В известието на академията се споделя, че макар огромните усъвършенствания един от най-неотложните проблем пред човечеството е намаляването на бедността в света във всичките й форми. Повече от 700 милион души към момента живеят в последна беднотия. Всяка година към 5 милиона деца на възраст под пет години умират от болести, които постоянно могат да се предотвратят или излекуват с на ниска цена лекуване. Половината от децата по света напущат учебно заведение без съществена просветеност и умения.

Тазгодишните лауреати са създатели на нов метод за намиране на надеждни отговори за най-хубавите способи за битка с бедността по света.

В средата на 90-те години на предишния век Майкъл Креймър и сътрудниците му показват какъв брой ефикасен им е методът, употребявайки опити за тест на разнообразни интервенции, които могат да подобрят резултатите на учебно заведение в Западна Кения.

Банерджи и Естер Дюфло, постоянно дружно с Креймър, скоро организират сходни изследвания по други въпроси и в други страни. Техните пробни способи в този момент напълно преобладават в развитите стопански системи.

Абхиджит Банерджи е роден през 1961 година в Мумбай, Индия. Защитава докторат в Харвардския университет през 1988 година Професор е по стопанска система в Масачузетския софтуерен институт.

Естер Дюфло е родена през 1972 година в Париж, Франция. Защитава докторат през 1999 година в Масачузетския софтуерен институт. Преподава в същия университет.

Майкъл Креймър е роден през 1964 година в Съединени американски щати. Защитава докторат през 1992 година в Харвард. Преподава в същия университет.

Миналата година премията беше връчена на американците Уилям Нордхаус и Пол Майкъл Ромър за измененията в климата и растежа.

Съединени американски щати преобладават с премията за стопанска система, а американските икономисти са почти половината от лауреатите от началото на присъждането на премията (тя се връчва от 1969 г.). Във всяка една година в интервала сред 2000 и 2013 година учените от Съединени американски щати завоюваха или споделиха премията.

Наградата е учредена през 1968 година от Шведската банка, най-старата централна банка в света (основана 1668 г.). Въпреки че премията не участва в наследството на Алфред Нобел, тя се отъждествява с Нобеловите награди и получателите й се афишират като Нобелови лауреати на съответната гала.

От 1969 година 50 награди са раздадени. Само една жена е печелила Нобеловата премия за стопанска система. Средната годишна възраст на лауреатите е 67 години.

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм, когато и умира създателят на Нобеловата награда - шведският бизнесмен и откривател Алфред Нобел (1833-1896). Тазгодишните носители на Нобеловата премия ще си поделят 9 милиона шведски крони (около 1 милион долара).

Нобеловата премия се присъжда от 1901 година.

С днешното отсъждане завършва годишната Нобелова седмица. Миналата седмица бяха връчени Нобеловите награди за медицина, физика, химия, литература и мир. За литература бяха връчени две награди - за 2018 и 2019 година /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР