Кралица Елизабет Втора предизвика истински дипломатически скандал като отказа да

...
Кралица Елизабет Втора предизвика истински дипломатически скандал като отказа да
Коментари Харесай

Елизабет II се забърка в дипломатически скандал с Етиопия

Кралица Елизабет Втора провокира същински дипломатически скандал като отхвърли да върне останките на „ откраднат “ етиопски принц, чието тяло е заровено в параклиса „ Сейнт Джордж “ в замъка Уиндзор, оповестява „ Спутник нюз “.
Принц Алемайеху идва в Англия като малко момче откакто татко му – император Теодрос Втори се самоубива малко преди английските войски да щурмуват двореца му в северната част на Етиопия през 1868 година.
Етиопското държавно управление е подало публично искане за връщането на останките на младия принц преди 12 години, само че от Бъкингамския замък отхвърлят да уважат молбата.
Посланикът на Адис Абеба в Лондон насочи прочувствен апел към английската кралица. Фесеха Шавел Джебре попита монарха по какъв начин би се почувствала, в случай че някой от нейните близки е заровен в непозната страна.
140 години след гибелта му трагичната орис на принц Алемайеху остава неразделна част от историята на Етиопия, прецизира БГНЕС.
През 1868 година английските военни нахлуват в Етиопия в опит да спасят няколко дузини европейци, взети за заложници от император Теодрос Втори. След като армията на монарха е победена, а дворецът му високомерен той избира да се простреля пред това да се съобщи.
Останал сирак, Алемайеху е качен на кораба „ Ферозес “ и отведен в Англия. Той е подложен под опеката на кралица Виктория, която съгласно исторически свидетелства го обожавала. За страдание дребният принц не живее дълго – той умира на 18-годишна възраст от туберкулоза.
През 2007 година етиопският президент Гирма Волде-Гиоргис насочва първото публично питане до кралица Елизабет Втора за връщането на останките на принца. От тогава всяка молба до Бъкингамския замък по този въпрос е отхвърляна.
В писмо от частния секретар на кралицата до посолството на Етиопия в Лондон се показва, че Нейно величество се притеснява, че при преместването на останките на принца ще бъдат обезпокоени и тези, които са заровени дружно с него. В катакомбите под замъка Уиндзор сред 1845 и 1887 година са заровени над 40 души.От Бъкингамския замък показват безпокойства да не бъде осквернено „ това свято място “ като се предприеме ексхумацията на тялото. От дипломатическата работа пък са безапелационни – не е допустимо да не се пазят документи, показващи точното място на което е заровен принц Алемайеху, и са безапелационни – ще продължат с настояванията за връщането на неговите остатъци на родна земя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР