Кралица Елизабет Втора почина в четвъртък в замъка Балморал в

...
Кралица Елизабет Втора почина в четвъртък в замъка Балморал в
Коментари Харесай

Лекарите на Елизабет II знаели от сутринта, че ѝ остават няколко часа живот

Кралица Елизабет Втора умря в четвъртък в замъка Балморал в Шотландия. Здравето й се утежни толкоз бързо, че двама от синовете й, както и внукът й Уилям, очевидно не са съумели да дойдат в точния момент.

В 12:32 ч. лондонско време първото прессъобщение от Бъкингамския замък огласи пред целия свят сдържано, само че разтревожено, че лекарите на кралицата са извънредно обезпокоени за състоянието й. 

Британската преса разяснява в петък, че околните на кралицата са очаквали най-лошото часове преди формалното известие. Елизабет Втора е анулирала видеовръзка предната вечер и още от 09:00 часа " лекарите са знаели, че Нейно величество има не повече от няколко часа живот пред себе си ", написа „ Дейли мейл ".

Близките на кралицата са се организирали допустимо най-бързо, с цел да дойдат в точния момент в Шотландия. Принц Чарлз и брачната половинка му Камила са отпътували от имението си " Дъмфри хаус "  в Южна Шотландия с кралския хеликоптер. В Балморал те са се срещнали с принцеса Ана, дъщерята на кралицата. 

Точният час на гибелта на Елизабет Втора не е обявен. Според Бъкингамския замък тя е настъпила " следобяд ". Британският министър председател Лиз Тръс, публично оповестена за министър-председател от кралицата в Балморал във вторник, е била осведомена към 16:30 ч., два часа преди формалното прессъобщение, предава Агенция Франс Прес.

Възможно е Чарлз и Ана да са били край леглото на Елизабет Втора, до момента в който другите й две деца – принцовете Андрю и Едуард, са пътували към Балморал дружно с внука ѝ принц Уилям. Андрю, Едуард и Уилям дойдоха в Шотландия със аероплан на Кралските военновъздушни сили и минаха през вратите на замъка след 17:00 часа. 

Принц Хари, който е в хладни връзки със фамилията си, дойде самичък още по-късно. Новината за гибелта на кралицата към този момент бе обиколила света. Той отпътува от Шотландия в петък заран, още веднъж самичък.

Шест часа разделят първото прессъобщение за влошеното здраве на Елизабет Втора от формалното известие за гибелта й. Причините за това не се оповестяват.

Здравословното положение на 96-годишната кралица се утежни очевидно през последните месеци. Утежняващ фактор бе гибелта на брачна половинка ѝ принц Филип през предходната година. Кралицата прекара една нощ в болница през октомври, но причините за престоя ѝ по този начин и не бяха оповестени. Дворецът заяви само за " двигателни проблеми ". 

Във вторник бяха направени последните фотоси на кралицата в Балморал. На тях дясната ръка на Елизабет Втора наподобява синя като след медицински интервенции. Кралицата се усмихва и е права, само че типът й е по-крехък от всеки път. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР