„Крал на екрана“ показва кои адаптации на Стивън Кинг блестят – и кои не

...
Кралят на екрана“ прилежно излага кинематографичното наследство на Стивън Кинг,
Коментари Харесай

„Кралят на екрана“ прилежно излага кинематографичното наследство на Стивън Кинг, което не е малко, когато обхваща повече от 80 филмови и телевизионни проекта (някои от които преработени) за период от близо 50 години. Почти по невнимание, обаче, този нов документален филм подчертава какъв смесен резултат са дали всички тези продукции, с прозрения за това къде и как продукциите, вдъхновени от Кинг, блестят и къде не.

Гледането на режисьори (предимно) как обсъждат предизвикателствата, които заобикалят представянето на плодовития автор на екрана – и присъщите разлики между книгите и филмираните им версии – засилва както възхищението от широчината на библиографията на Кинг, така и проблемите, които са пречели при превеждането й в популярни забавление.

Исторически погледнато, всички пътища водят до „Кери“, адаптацията на режисьора Браян Де Палма от 1976 г. на историята на Кинг за момиче-екстрасенс, изиграна от Сиси Спейсек, филм, който включва една от най-запомнящите се промоционални реплики: „Ако имате вкус към терора , заведи Кари на бала.

Знаковият момент за Кинг дойде няколко години по-късно, с неговата силна неприязън към версията на „Сиянието“ от 1980 г. на известния режисьор Стенли Кубрик. (Един режисьор със смях си спомня как е споменал колко много му харесва филмът като ледоразбивач при първата среща с Кинг, което не е изненадващо, че не върви добре.)

По този начин позицията на Кинг се превърна в нещо като объркано безразличие към резултатите от адаптирането на неговите книги и разкази, изразявайки задоволството си да се довери на създателите на филми, да се надява на най-доброто и да не се поти как се развиват нещата след това.

В обширно интервю за Крайния срок за 2016 г., Кинг настоя, че не съжалява за филмови или телевизионни сделки, които е сключил, като изтъкна няколко, в които е „наистина доволен от резултата“ – „Кари“, „Мъртвата зона“, „В готовност“ Аз,“ „Мизерия“ и „Изкуплението Шоушенк“ – като същевременно добавя, че когато даден проект не работи (сещам се за неуспеха на Идрис Елба/Матю Макконъхи от 2017 г. „Тъмната кула“), „мога да кажа, добре, те излязоха и те дадоха най-доброто от себе си, но аз нямах нищо общо с това. Аз съм просто страничен наблюдател в тази катастрофа.“

 Франк Дарабонт обсъжда своите адаптации по Стивън Кинг в документалния филм „Крал на екрана“. Франк Дарабонт обсъжда своите адаптации по Стивън Кинг в документалния филм „Крал на екрана“. Тъмни звездни снимки

Отдалеч това звучи като здравословен съвет за автори, които смело продават произведенията си на Холивуд. Той също така отразява признанието на Кинг, че печатното слово рядко е неприкосновено, когато се опитва да обслужва визуалните нужди на правенето на филми.

Обратно, интервюираните режисьори изразяват благоговение към работата на Кинг въпреки свободите, които мнозина са взели с нея. Франк Дарабонт, режисьор на три адаптации на Кинг – „Шоушенк“, „Мъглата“ и „Зелената миля“ – обобщава това, като отбелязва в документалния филм, че целта е да се предадат същите емоции и преживявания като книгата, дори когато „ рязане на дървото малко по-различно.”

Както става ясно от „Крал на екрана“, във филмографията на Кинг има тенденции. Телевизията, със своята свобода да се отдаде на по-дълги, по-подобни на романи разкази, често е надминавала филмите, а по-занижените заглавия на Кинг често са засенчвали емблематичните скоби на ужасите.

В телевизионната колона помислете за оригиналните минисериали „The Stand“ и „It“ от 90-те години, а наскоро и „The Outsider“ на HBO. Във филмовия план акцентите включват гореспоменатите „Misery“, „Stand by Me“ и „Shawshank“, филм, който сякаш винаги се пуска някъде по кабел. (Дарабонт разказва забавен анекдот за настояването да режисира своя сценарий, след като Роб Райнър е изразил интерес да го направи.)

Режисиран от Daphné Baiwir, „King on Screen“ работи най-добре като колективно напомняне за това какъв огромен отпечатък е имал Кинг, докосвайки шест десетилетия, от този сериал с високо оценени минисериали на ABC до възраждането на работата му след двусерийния „ Това” римейк отплува с огромна награда в боксофиса.

В този смисъл наследството на Кинг блести по-ярко в тежестта на своята цялост, накрая, отколкото отделните му части.

Премиерата на „Крал на екрана“ е на 11 август в избрани кина в САЩ и по заявка и Blu-Ray на 8 септември.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР