Кражбата на кола ще се наказва като убийство. Такъв закон

...
Кражбата на кола ще се наказва като убийство. Такъв закон
Коментари Харесай

Гласят страшни наказания за автоджамбазите

Кражбата на кола ще се санкционира като ликвидиране. Такъв закон създава работна група сред Министерство на вътрешните работи и Министерството на правораздаването, написа в. „ Монитор “.

Според новите текстове, в случай че някой апаш отмъкне кола, той ще би трябвало да лежи 15 години в пандиза.

Толкова е и минимумът за наказване за ликвидиране. Там член 116 от Наказателния кодекс планува и пожизнен затвор без право на подмяна. Подобно нещо обаче не се планува за задигането на автомобил. Там максимумът е минимумът от наказването за невъзмутимо ликвидиране и то с особена свирепост. Причината за новите промени е че множеството от автокрадците се спогаждат с държавното обвиняване и се разминават единствено с условни присъди.

Само за март в страната са били откраднати 127 коли, демонстрира статистиката на Министерство на вътрешните работи. Разкрити са едвам 17 автомобила, които са били върнати на притежателите им. Месец по-рано, през февруари, са били откраднати 121 коли. От тях са били върнати едвам 16.

За последния регистриран интервал пък са били отмъкнати 392 автомобила в цялата страна. Срещу откуп крадците са поискали да върнат малко над 290 коли. Те са били хванати от органите на реда.

Статистиката сочи още и други забавни данни. 3914 души са употребявали непознати регистрационни номера за да избегнат глобите от мобилните и стационарните камери за скорост. 80 души пък са преправили табелите си, с цел да избегнат глобите. Те обаче са били хванати, а огромна част от тях са се сдобили с неоправдателни присъди.

Един от последните по-куриозни случаи е на 19-годишен юноша, който се оказал в пандиза за поредност от обири на коли, както и за задигането на самите коли, които карал, а по-късно зарязвал в прилежащи села.

Само за две нощи в интервала 17-19 март в полицейските ръководства по региони били получени сигнали за обири на движимости от леки коли, паркирани пред частни домове в селата Гроздьово, Юнак и Дъбравино. Тийнейджърът прониквал в колите и задигал музикални устройства и батерии, които по-късно продавал.

По случаите били формирани досъдебни производства, а материалите са докладвани в Районна прокуратура-Варна. Вещите, обект на закононарушенията, са открити и върнати на притежателите. Младият апаш е прочут на Министерство на вътрешните работи и макар възрастта си към този момент е осъждан. Установено е също, че той е откраднал и конска каруца от вкъщи на 63-годишен мъж от село Гроздьово.

Данните на Столична дирекция на вътрешните работи сочат, че към 50-60 банди се занимават с кражбата и разфасоването на коли в София. По-голяма част от тях са от околните села към столицата, както и от провинцията – главно Плевен, Русе, Ловеч, Враца, Дупница и Кюстендил. По-голямата част от групите - към 60 %, крадат по-стари коли - сред 8- и 10-годишни, оповестяват столични вестници. Карат ги напряко в автоморгите, където се продават на части, откакто изчистят номерата на рамата. Така от един автомобил изкарват към 1000 лева Моргите пък ги вземат, тъй като има апетит за авточасти, а на хората им е скъпо да ги вземат от лицензиран дилър.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР