Крахът на диктатурата на Муамар Кадафи през 2011 г. превърна

...
Крахът на диктатурата на Муамар Кадафи през 2011 г. превърна
Коментари Харесай

Играчите в либийската криза търсят изход от нея

Крахът на диктатурата на Муамар Кадафи през 2011 година трансформира Либия в раздробена страна с голям брой съперничещи сили, обвързани с групировки и политически фракции, вкопчени в яростна битка за превъзходство в страната.

Четири съществени настоящи лица в рецесията се договориха през вчерашния ден в Париж да положат взаимни старания за парламентарни и президентски избори на 10 декември.

Файез Сарадж

Оглавява държавното управление на националното единение (ПНЕ), прието от интернационалната общественост и образувано въз основа на междулибийското съглашение, подписано в края на 2015 година под егидата на Организация на обединените нации в мароканския град Схират. Сарадж пое поста през март 2016 година, само че досега не му е гласувано доверие от Народното събрание, заседаващ в източната част на страната и към момента враждебно надъхан към него. В столицата негова опора са три авторитетни локални милиции, чиято задача е по-специално да подсигуряват сигурността в Триполи и покрайнините. ПНЕ и до момента не намира единомислеща поддръжка в страната, при все това му дадоха обещание честност редица градове от западните райони.

Халед ал Мишри

Председател на Държавния съвет (еквивалент на горна камара), заседаващ в столицата Триполи. Този съвещателен орган, също образуван вследствие на съглашението от Схират, включва мнозина някогашни членове на Генералния народен конгрес (бившия парламент, формиран след изборите през 2012 г.), враждебни по отношение на маршал Халифа Хафтар, мощния човек в Източна Либия. Мишри, който участваше в парижката среща, бе определен при започване на април отпред на Съвета и замести Абдеррахман Суели, авторитетен политик от град Мисрата. Новият ръководител на Съвета членува в Партията за правдивост и съзидание на либийските " Мюсюлмански братя ".

Халифа Хафтар

Силният човек в Киренайка, Източна Либия, командващ самопровъзгласената Либийската национална войска (ЛНА). Критиците му го упрекват в блян да откри нова военна тирания в Либия с поддръжката на задгранични сили - Египет, Обединените арабски емирства и Франция. ЛНА управлява обширния либийски Изток - от Петролния полумесец до границата с Египет, като се изключи Дерна, където се разпорежда джихадистка милиция, сродна с Ал Каида. ЛНА участва и в южните региони, по-специално в град Куфра и в покрайнините на Себха. В редиците ѝ служат някогашни офицери от либийската войска, членове на милиции и бойци без военна подготовка, пристигнали от съюзнически племена и от салафитски неджихадистки групи. На 7 май маршал Хафтар стартира атака за " освобождение " на Дерна.

Агила Салех

Председател на Народното събрание, определен през 2014 година, който скоро бе изгонен в заточение в източния град Тобрук, откакто коалиция от милиции ( " Фаджр Либия " ) завзе в Триполи. Дотогавашният парламент - Генералният народен конгрес, заседаващ на Запад, оспори непозволеното съгласно него вдишване на функционалностите от новото законодателно заседание и отхвърли да му отстъпи пълномощията. Маршал Хафтар претендира, че легитимността му се опира на този парламент в заточение.Главата на този парламент Агила Салех, който е някогашен арбитър, разчита основно на поддръжката нат своето племе ал Обейдат, едно от най-могъщите в либийския Изток.

Други играчи

Аналитици и наблюдаващи считат, че редица други значими играчи в рецесията са били изключени или показани на ниско ниво на срещата в Париж.

Мисрата : Този град, който бойкотира диалозите, е събрал най-влиятелните политици и най-силните милиции от либийския Запад. Милициите в града, ситуиран сред Триполи и Сирт, са враждебни на маршал Хафтар, само че са разграничени на последователи, и съперници на Генералния народен конгрес. Силите на Мисрата участват в Триполи, а също по този начин в Сирт и покрайнините на града, който освободиха от " Ислямска страна " в края на 2017 година

Зинтан : Силите на Зинтан, които са били поканени на срещата в Париж съгласно Елисейския замък, бяха прогонени от Триполи през 2014 година и се отдръпнаха в града си, югозападно от столицата. Те не гледат с положително око на ислямистките течения и мнозина от тях наяве поддържат маршал Хафтар. Милициите от Зинтан управляват петролните полета в западните райони на страната.

Бригади за отбрана на Бенгази : Те са формирани най-много от милиции от Мисрата и ислямистки бойци, прогонени от източния град Бенгази от силите на маршал Хафтар.

Амазиги : Дошли най-вече от градовете Джадо, Налут и Зуара, те управляват по-конкретно двата пропускателни пункта на границата с Тунис - Рас Джедир и Дехиба. Редовно се оплакват, че са маргинализирани от преходните управляващи.

Племето туареги : Те управляват по-специално границите с Южен Алжир и западната част на Нигер.

Племето Тубу : Те участват в Себха и в граничната зона с Нигер и Чад и Судан. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Войната в Либия (610)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР