КПКОНПИ разследва Кирил Петков за заплахите към министъра на електронното

...
КПКОНПИ разследва Кирил Петков за заплахите към министъра на електронното
Коментари Харесай

Най-сетне! КПКОНПИ разследва Кирил Петков за заплахи към министър

КПКОНПИ проверява Кирил Петков за заканите към министъра на електронното ръководство Александър Йоловски, оповестява „ Филтър “, базирайки се на източник в Антикорупционната комисия. По случая има наказателно произвеждане. Преди месец Софийската градска прокуратура е упълномощила работата по делото на Комисията за противопоставяне на корупцията, която има пълномощия да проверява високите етажи на властта.
От няколко месеца институцията чака нови членове, с цел да стартира работата си дейно. Кирил Петков към момента не е упрекнат, а в комисията се работи интензивно под контрола на прокуратурата. За депутата и някогашен министър на електронното ръководство Божидар Божанов доказателствата били неразбираеми, само че за Кирил Петков към този момент са безапелационни и доказани от няколко места. Министър Йоловски и фамилията му още са под защита от жандармерията.
За заканите към Йоловски стана ясно на 27 октомври предходната година. Тогава на председателки съвет в Народното събрание се събират шефовете на парламентарни групи, с цел да обсъдят абсурда с хеш кодовете от машините преди локалните избори.
Тогава заместникът на Йоловски Михаил СтойноВ беше махленски от ДАНС, че е снимал кодовете с телефона, без да има право на това.
На председателския съвет министър Йоловски е извикан, с цел да изясни обстановката и там споделя по какъв начин Кирил Петков и Божидар Божанов са го заплашвали, с цел да не афишира публични поръчки за 640 милиона лв., а да ги даде без търг на избрани компании.
Веднага по-късно „ ИТН “ подадоха сигнал в прокуратурата за осъществено закононарушение по отношение на Йоловски. Тошко Йорданов беше разпитан в прокуратурата още на стадий предварителна инспекция.
След това са открити задоволително данни за закононарушение, а поради статуса на Кирил Петков делото е пратено в КПКОНПИ. Освен към Йоловски закани е имало и към децата му.
Вече повече от месец се работи по делото, а инспекторите в КПКОНПИ вършат разбор на публичните поръчки на Министерството на електронното ръководство и разпитват членове на комисиите, които дефинират разпоредбите.
По следствието към този момент няма резултат най-много поради обстановката в комисията. Преди Нова година тя беше разграничена на две – за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество.
В същото време обаче депутатите още не са избрали ръководители и членове на двете комисии. Работят тези с изминал мандат. КПКОНПИ няма началник от януари 2022 година, когато Сотир Цацаров се отдръпна непринудено и стана прокурор.
КПКОНПИ се управлява от заместника му Антон Славчев, който неотдавна също завоюва място в държавното обвиняване. В същото време хората в комисията не знаят каква ще е ориста им при новото управление, което се чака от месеци насам.
То зависело и от Кирил Петков като началник на парламентарна група и водач на обединението, която е мандатоносител. Комисията е приоритет за ПП-ДБ. Със сигурност щели да имат собствен човек в управлението, тъй че Просто Киро да се измъкне сред капките.
Тогава не е ясно какво ще се случи с хората, които сега работят по следствието против Кирил Петков за заканите към Йоловски, счита източникът на „ Филтър “ за комплицираната обстановка в комисията.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР