КПКОНПИ отново подхвана столичната община Красно село. Днес е започнала проверка ...

КПКОНПИ отново подхвана столичната община Красно село.
Днес е започнала проверка

КПКОНПИ пак подхвана кмета на Красно село

КПКОНПИ още веднъж подхвана столичната община " Красно село ".

Днес е почнала инспекция на място в общината по сигнали за осъществени престъпления при възлагането и осъществяването на публични поръчки от страна на общинската администрация.

Проверява се и информация за метода на издаване на административни актове, данни за фиктивни назначения и непозволено разходване на обществени средства за персонално облагодетелстване и облагодетелстване на трети лица. Изискват се документи, снемат се пояснения от длъжностни лица, в това число и такива на висши обществени длъжности.
 КПКОНПИ с втора санкция за кмета на
КПКОНПИ с втора санкция за кмета на " Красно село " - сключила контракт с щерка си

Тя ще бъде глобена с 5000 лева

Проверката обгръща следните посоки:

- Действия по осъществяване на социална поръчка по ремонт и реорганизация на транспортна инфраструктурна мрежа на територията на Следствен отдел към окръжна прокуратура - регион " Красно село ". КПКОНПИ е получила данни, че при подписания контракт за осъществяване с частно сдружение, е уговорено 10% от непредвидените разноски за изпълнителя да бъдат " връщани " към длъжностно лице от общинската администрация като неследваща се полза - посредством подставени лица или посредством комерсиално сдружение. Стойността на цялата социална поръчка е 1 188 000 лева с Данък добавена стойност.

- Действия във връзка с плана " Патронажна грижа в регион " Красно село ", процедура " Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания - Компонент 3 по Оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси " 2014-2020г. Проверяват се данни, че съответни лица са назначавани за обществени асистенти, без да правят действителна активност. Със заповед на кмета на " Красно село " по програмата са зачислени персонални коли, които са отчитали разходни документи за изразходвано гориво, без действително да бъдат употребявани по предопределение (разнос на храна).

- Действия по осъществяване на общинската стратегия " Топъл обяд ", свързани с изпълнителя по програмата, който е и наемател на общината.
 Кметицата на
Кметицата на " Красно село " не вижда за какво да връща парите по европроекта

Тя беше глобена от КПКОНПИ по проблема

- Постъпил сигнал за построена трайна процедура в община " Красно село ", при която позволения за градеж или други разрешителни, издавани от общинската администрация, се забавят съзнателно, като след това се търсят персонални срещи със засегнатите лица.

- Постъпили данни за облагодетелстване на застрахователна компания и подписан контракт с общината без социална поръчка, като съзнателно е повишена оценката на застрахованото имущество за образуване на по-висока застрахователна награда.

Припомняме, по отношение на кметицата на столичния регион " Красно село " Росина Станиславова към този момент два пъти е открит от страна на КПКОНПИ.

На 9 юни тази година беше открито, че Станиславова сама е определила размера на почасовата ставка за себе си и е избрала екипа за работа по същия план. Наложена й е и санкция в размер на 15 000 лева и лишаване в интерес на страната на получената материална полза в размер на 9 981, 46 лева

На 23 август пък се установи, че като началник на план, финансиран с европейски средства, е Станиславова е обжалвала решенията на КПКОНПИ и понастоящем те са в правосъдна фаза.

" Демократична България " - партията, издигнала Станиславова на поста, и я прикани да откри метод да възвърне взетите средства.

Източник: news.bg